Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Önkormányzati választások lesznek május 16-án
MÁÉRT - 2021. február 25., csütörtök 12:57

Jankovics: „Készek vagyunk vállalni a felelősséget a Bellyei és a Hercegszőlősi járás vezetéséért. Ha összefogunk, mindkettőben nyerhetünk!”
 
Május 16-án elöljárókat, polgármestereket, zsupánokat, járási, városi és megyei közgyűléseket választanak Horvátországban. Az önkormányzati választások ilyen „covidos” időszakban alapban kihívást jelentenek, a kormányzó és az ellenzéki pártokról nem is beszélve, amelyek számára egy jó ideig ez lesz az utolsó bizonyítási lehetőség, mivel az önkormányzati választásokat követően három olyan év következik, amelyekben előreláthatólag nem lesz semmilyen választás Horvátországban.

Az utóbbi hetekben már számos politikai párt megnevezte jelöltjeit az ország „legfontosabb” önkormányzatai élére, mint például Zágráb, Eszék, Fiume (Rijeka) vagy Split. Az utóbbi napokban a magyarlakta járásokban is megjelentek a horvát politikai pártok jelöltjei, a nevek közösségünk számára is ismertek, nem okoztak meglepetést. Az önkormányzati választások kimagaslóan fontos prioritás a horvátországi magyar közösség számára is, ezért az előkészületek már jócskán folyamatban vannak.
 

Jankovics: „Mi eddig járási szinten beértük morzsákkal, ennek véget szeretnénk vetni. Ha a „főnyereményt” akarjuk, össze kell fognunk. És most ez be is fog következni”

A várható fejleményekről Jankovics Róbertet, a horvátországi magyarság parlamenti képviselőjét, a HMDK elnökét kérdeztük.
- Az előző évek komoly és mindenki számára látható eredményeket hoztak közösségünknek. Felújítottunk, felépítettük, vagy belátható időn belül felépítünk mindent, ami a közösségünk számára fontos, végre méltó támogatást kezdtünk kapni rendezvényeink megtartására, előnyös helyzetbe hoztuk földműveseinket, kis- és középvállalkozóinkat, megtöbbszöröztük a magyar iskolákba iratkozó diákok számát. Partnerként kezelnek bennünket Zágrábban és Budapesten egyaránt. És ami talán a legfontosabb, közösségünkben béke és rend uralkodik. Minden nemzettárunk, aki bármely formában a közösségéért dolgozik vagy tesz bármely módon, pontosan tudja, mire számíthat, amit biztosan meg is fog kapni. A legfájóbb pont a fejlődésünket illetően a járások fennhatósága alá tartozó falusi ingatlanok kérdése, illetve általában a magyarlakta településeket irányító járási vezetőkkel való felemás, de inkább nem létező együttműködési szint, illetve a sok igazságtalanság, amivel mindenkit büntetnek, aki nem az aktuális járási politikai vezérek „haverja”. Ez tényleg az a „terep”, ahol még egyértelműen van lehetőség előre lépni, és ez a fő célunk a május 16-ai önkormányzati választásokon – mondta Jankovics Róbert.
 
 „Határozott célunk az, hogy a magyarlakta járások legyenek a legfejlettebbek a vidékünkön. Ehhez a megfelelő tudásunk, tapasztalatunk és kapcsolatrendszerünk most megvan.”

- Olyan vezetőket fogunk támogatni a választásokon, akik garantálni fogják az együttműködést és azt is, hogy az adott járás minden lakosa, minden települése egyformán fontos legyen és egyformán számítson. Ennek érdekében rendkívül széles együttműködési platformokat hozunk majd létre, amelyek lehetővé teszik a változásokat a járások élén, főleg azokban, ahol a legtöbb magyar él. Olyan járási vezetőket szeretnénk választani, akik a közösség egészének érdekében hajlandóak lesznek együttműködni velünk, és akik képesek lesznek jelentősen nagyobb befektetéseket eszközölni a magyarlakta járásokban. Természetesen nemcsak a magyarok számára, hanem az összes lakos számára, nemzeti hovatartozástól függetlenül. Határozott célunk az, hogy a magyarlakta járások legyenek a legfejlettebbek vidékünkön. Ehhez a megfelelő tudásunk, tapasztalatunk és kapcsolatrendszerünk most megvan – fejtette ki Jankovics.
 
 „Kezet nyújtunk mindenkinek, aki együtt szeretne velünk dolgozni a közösség egészének a javára – a velünk élő horvátoknak és egyéb nemzeti kisebbségeknek egyaránt.”

Kezet nyújtunk mindenkinek, aki együtt szeretne velünk dolgozni a közösség egészének javára. És itt nem csak a magyar-magyar viszonyra gondolok, hanem, vagy talán még inkább a velünk élő horvátokra, szerbekre és egyéb nemzeti kisebbségekre. Ez vonatkozik a baranyai és a szlavóniai magyarlakta járásokra is, de talán főleg a Hercegszőlősi és a Bellyei járásra. Határozottan kijelenthetem, készek vagyunk vállalni a felelősséget a Bellyei és a Hercegszőlősi járás vezetéséért. Ha összefogunk, nyerhetünk!  Mi ezekben a járásokban eddig beértük morzsákkal, ennek május 16-án véget szeretnénk vetni. Meggyőződésem, hogy május 16-a után sokkal jobban fogjuk majd tudni érvényesíteni érdekeinket önkormányzati szinten is, mint eddig - nyilatkozta lapuknak Jankovics Róbert HMDK-elnök, a horvátországi magyarság parlamenti képviselője.
 

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA
Forrás: Külhoni Magyar Sajtószolgálat

Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap 2013  © Minden jog fenntartva.