Erdélyi Magyar Szövetség
Erdélyi magyar képviselő se legyen tagja az Európai Néppárt frakciójának
MÁÉRT - 2021. március 4., csütörtök 18:37

Az Erdélyi Magyar Szövetség mai közleményében foglalt állást a Fidesznek az Európai Néppárt EP-frakciójából való kilépésére. Alább olvasható:

A legutóbbi európai parlamenti választások alkalmával az erdélyi magyar nemzeti oldal, annak ellenére, hogy az RMDSZ minden tárgyalási javaslatot visszautasított, nem állított saját jelölteket. 2019-ben a nagyobbik erdélyi magyar párt saját szervezeti érdekeit tartotta szem előtt, noha már akkor is világos volt, hogy csak egy olyan választási koalíció vezethetett volna a szavazatok maximalizálásához, ezáltal pedig a három (vagy akár négy) képviselői hely megszerzéséhez, melyet a három erdélyi magyar politikai erő együttesen hív életre. Az elhibázott döntés nyomán ez nem valósulhatott meg, az eredményt pedig ismerjük: nem négy és nem három, mindössze két képviselője lett az erdélyi magyarságnak az Európai Parlamentben.
Emlékezetünk, a 2019. évi európai parlamenti választásokon alig 5,2%-os eredménnyel, csupán hajszálnyival a kiesési küszöb fölött sikerült magyar képviselőket Brüsszelbe juttatni, mely eredmény is csupán az Erdélyi Magyar Szövetséget alkotó pártok által, saját szervezeti érdekeik ellenére, a választásokon való nem indulásról hozott döntésének köszönhető. Emiatt, ha erről nem is hajlandóak tudomást venni, a két brüsszeli erdélyi magyar képviselő az Erdélyi Magyar Néppárt és a Magyar Polgári Párt választóinak is adós a cselekedeteikkel kapcsolatos elszámolással, illetve nem csupán az RMDSZ belügye európai parlamenti képviselőik szereplése!
Az erdélyi nyilvánosság joggal szemléli értetlenül: miért nem követi az RMDSZ két európai parlamenti képviselője az Európai Néppárt frakciójából az ott számos sérelmet elszenvedő és épp távozó FIDESZ képviselőit? Meggyőződésünk, hogy az erdélyi magyar EP-képviselőknek szolidaritást kell vállalniuk a FIDESZ politikusaival, s nem lehetnek tagjai egy olyan frakciónak, mely mindegyre megtagadja a keresztény-konzervatív értékeket, s nemtelen támadások kereszttüzébe állítja a magyar kormányt.
Ha az RMDSZ két európai parlamenti képviselője a történtek ellenére is az Európai Néppárt frakciójának tagja marad, miként azt az RMDSZ elnöke nyilatkozta, úgy a teljes erdélyi nyilvánosságnak tartoznak majd elszámolással a tekintetben, hogy hogyan vállalhattak politikai közösséget olyanokkal, akiknek egyre inkább céljuk a hagyományos európai és keresztény értékek felszámolása, s akik azt a FIDESZ-t támadják, amely ezen értékek fő közép-európai védelmezője.
Eszerint elvárjuk a vonatkozó döntés felülvizsgálatát és az Európai Parlament két erdélyi magyar képviselőjének kilépését az Európai Néppárt parlamenti frakciójából!

Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke,
az Erdélyi Magyar Szövetség társelnöke

 Mezei János, a Magyar Polgári Párt elnöke,
az Erdélyi Magyar Szövetség társelnöke

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA
Forrás: Külhoni Magyar Sajtószolgálat

Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap 2013  © Minden jog fenntartva.