Felélesztik a régi hagyományokat Kopácson
MÁÉRT - 2022. január 14., péntek 12:04
A HMDK kopácsi alapszervezete
keretében működő hagyományőrző műhely január 6-án tartotta Régmúlt hagyományok
nyomában – karácsonytól vízkeresztig című programját.
A
kopácsi HMDK-alapszervezet természetesen decemberben osztotta ki karácsonyi
csomagjait a gyerekeknek, adventi rendezvényüket azonban nem tudták megtartani,
mivel a járvány következtében az év végére sokan lebetegedtek, ezért úgy
döntöttek, január 6-ára, a karácsonyi ünnepkör utolsó napjára, vízkereszt ünnepére
teszik át. A programra a kopácsi magyarok otthonának udvarában került sor.
- Alkalmi
műsorunk célja az volt, hogy bemutassuk a karácsonyi ünnepkörhöz köthető régi hagyományainkat.
Karácsonyhoz kapcsolódik például a kántálás hagyománya, a legkisebbek
karácsonyi énekekkel köszöntötték a vendégeket. Vízkereszt napja időjósló nap
is, amelyhez számos mondóka kötődik, az idősebb gyerekek ezekből olvastak fel
néhányat. Az újév, vagy ahogy a régiek hívták, kiskarácsony alkalmából szintén
fennmaradt egy szép régi szokás: az almát annyi szeletre vágták, ahány tagú a
család, és mindenki kapott belőle egyet. Ezt a hagyományt is felelevenítettük,
minden jelenlévő kapott egy almaszeletet, ami az összetartozást jelképezte – számolt
be Facskó Mónika, a HMDK kopácsi alapszervezetének alelnöke a rendezvényről.
Kiállították
a gyerekek által készített tárgyakat, a karácsonyfát kizárólag hagyományos
díszekkel ékesítették. Végül egy közös ének is elhangzott, melyen részt vettek
a kicsik és a középiskolások, illetve a műhelyt vezető pedagógusok is. Az
alelnök ezúttal is köszönetét fejezte ki mindenkinek a részvételért,
közreműködésért, mondván, a hagyományőrző műhelyük iránti lelkesedés arra
ösztönzi őket, hogy folytassák a tevékenységet.
Nézőként
is sok vendég volt jelen a múlt csütörtöki rendezvényen, melyet megtisztelt
jelenlétével Gárdos Béla eszéki magyar konzul is. A résztvevőket teával, forró
csokoládéval, forralt borral, fánkkal és sült kolbásszal fogadták.
Facskó Mónikától megtudtuk, a hagyományőrző műhely
következő programjára Télvíz idején címmel kerül majd sor, melynek során a
helyi asszonyok tanítják majd a fiatalokat kézimunkázni, hagyományos ételek,
sütemények elkészítésére. A gyerekek kukoricát is morzsolnak majd, a
kukoricababa és a csutkavár készítésében is kipróbálják magukat, a lemorzsolt
kukoricával pedig az a terv, hogy a helyi vadásztársasággal együtt viszik ki a
vadetetőhöz, ahol a vadászok mesélnek nekik tevékenységükről. A műhely vezetői
azt tervezik, hogy a falu valamennyi egyesületének munkájával megismertetik a
fiatalokat
Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA