Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Antall Józsefre emlékeztek Zágrábban születésének 90. évfordulója alkalmából
MÁÉRT - 2022. április 15., péntek 14:39

Antall József, a Magyar Köztársaság első rendszerváltás utáni miniszterelnöke születésének 90. évfordulója alkalmából a zágrábi magyar nagykövetség a Horvát-Magyar Baráti Társasággal és Zágráb Város Magyar Kisebbségi Tanácsával közösen koszorúzással egybekötött megemlékezést szervezett a 2002-ben emelt zágrábi emlékműnél.
 
Antall József, Magyarország első szabadon választott miniszterelnöke a haláláig a horvát és a magyar nép közötti barátságért, a két ország kapcsolatainak előmozdításáért dolgozott, és kiemelkedő szerepe volt abban, hogy a független horvát állam megteremtésének rendkívül nehéz időszakában Zágráb humanitárius és diplomáciai segítséget, valamint az önvédelemhez szükséges kézifegyvereket kapjon.
A horvát fővárosban utca viseli a nevét, 2002-ben pedig egy mellszobrot is állítottak emlékére, amelyet Mádl Ferenc és Stipe Mesić akkori magyar, illetve horvát köztársasági elnök együtt avatott fel. Mellszobránál azóta minden évben, születésének évfordulóján koszorúzási ünnepséget rendeznek a zágrábi magyarok. Magyarországon kívül ez az egyetlen köztéri Antall József-szobor.
Az idei megemlékezésen dr. Demcsák Csaba, Magyarország zágrábi nagykövete és Tanja Horvatin asszony, Zágráb város polgármesterének személyes küldöttje mondott beszédet, majd sorra helyezték el az emlékezés koszorúit a hazai magyar szervezetek és a zágrábi magyar nagykövetség, valamint Zágráb város képviselői.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA
Forrás: Külhoni Magyar Sajtószolgálat

Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap 2013  © Minden jog fenntartva.