Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Budapesten mutatták be elsőként A horvátországi magyarság a 21. században című kötetet
MÁÉRT - 2022. április 15., péntek 14:39

monográfiát; a kis közösség életét helyi szakemberek örökítették meg.
„Tán igazuk van azoknak, akik azt mondják, nincs más továbbélés, csupán az élők emlékezetében való megmaradás, nincs más feltámadás, csupán a feltámadás az élők emlékezetében.” Határ Győző idézett szavai arra utalnak, hogy egy kis közösség jövője valóban elválaszthatatlan a múltjától, akik pedig a továbbélésről gondoskodnak, azok a jelen mesélői. Nem véletlenül fontos annyira történetünk elmondása a nemzeti identitástudatunk szempontjából is. Ilyen megfontolásból született meg A horvátországi magyarság a 21. században című kötet.
Nagy érdeklődés övezte múlt héten a kötet első, budapesti bemutatóját, ami a Szemhatár sorozat negyedik részeként látott napvilágot. A monográfia ötlete az eszéki Magyar Nyelv és Irodalom Tanszék és a szombathelyi Pusztay János nyelvészhez, egyetemi tanárhoz fűződik.
- Az volt a célunk, hogy a közösségünkről olyan esszék és tanulmányok szülessenek, amelyeket az adott terület ismerői, szakértői készítenek el, akik azon belül sok éve tevékenykednek, így válhatott igazán hitelessé a mondanivaló. Emellett pedig fontosnak tartottuk, hogy az írások mindenkihez szóljanak, így stílusban törekedtünk az ismeretterjesztő jellegre, természetesen az egyes témákhoz igazodva. Nagyon örülünk, hogy ilyen sokan vállalták a felkérést, és büszkék vagyunk az elkészült kötetre – tudtuk meg a kötet szerkesztőjétől, Lehocki-Samardžić Annától.
Budapesti kötetbemutató
A Nap Kiadó szervezésében lehetett először megismerkedni a kötettel, a bemutatónak a Fészek Művészklub adott otthont. A program keretében összesen három könyvet mutattak be, közülük az egyik a szóban forgó monográfia volt. A bemutatón Pusztay János sorozatszerkesztő, Kiss Gy. Csaba volt zágrábi vendégtanár, Sokcsevits Dénes, az egyik recenzens és Lehocki-Samardžić Anna, a kötet szerkesztője méltatták a művet.
A monográfiával előreláthatólag a nyár folyamán, egy eszéki bemutatón ismerkedhet meg az érdeklődő hazai közönség.

1 csatolt kép
A horvátországi magyarság a 21. században
Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA
Forrás: Külhoni Magyar Sajtószolgálat

Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap 2013  © Minden jog fenntartva.