Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács
Folytatódik az SZNT együttműködése az EFA-val
MÁÉRT - 2022. május 17., kedd 20:26

Az Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke által jegyzett mai közlemény leszögezi: az, hogy az Európai Szabad Szövetség (EFA) közgyűlése Las Palmasban Szilágyi Zsoltot, az Erdélyi Magyar Néppárt külügyi és nemzetpolitikai kabinetjének a vezetőjét az elnökség tagjává választotta, az SZNT és általában az erdélyi magyar autonómiatörekvés szempontjából egy fontos esemény.
A pártszövetség frakciójával az együttműködés 2007-ben kezdődött, attól a pillanattól, amikor Tőkés Lászlót, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnökét beválasztották a romániai magyarok az Európai Parlamentbe, ahol az EFA-frakció tagja lett. Így kerülhetett sor 2008. július 2–3-án, Marosvásárhelyen egy precedens nélküli, székelyföldi kihelyezett frakcióülésre, amelynek napirendjén az autonómia szerepelt. Az esemény szervezésében a Székely Nemzeti Tanács vezetőségének partnere volt Szilágyi Zsolt, és az akkori közös munka alapozta meg a hosszútávú együttműködést az Európai Szabad Szövetséggel. Következetes és bátor kiállásukat a székely autonómiatörekvés mellett a Székely Nemzeti Tanács Gábor Áron-díjjal ismerte el.
2019. március 8-án, egy nappal azután, hogy az Európai Unió Bírósága hatévi jogvita után a Székely Nemzeti Tanácsnak adott igazat a nemzeti régiókért indított polgári kezdeményezés ügyében, az EFA közgyűlése ellenszavazat nélkül támogatta a kezdeményezést. Vállalta, hogy a bejegyzés után kiveszi részét az aláírásgyűjtésből is. Ezt a döntést Dabis Attilának, a Székely Nemzeti Tanács külügyi megbízottjának előadása és Szilágyi Zsolt felszólalása előzte meg.
Günther Dauwen, az Európai Szabad Szövetség igazgatója a marosvásárhelyi Székely Szabadság Napján tartott beszédében, illetve az azt követő sajtótájékoztatón foglalt határozottan állást a székelyek autonómiatörekvése mellett. „A centralizált államoknak be kell látniuk: ha segítik az autonómiatörekvéseket, azzal saját állampolgáraikat segítik. Az önrendelkezésért küzdők felismerték: a korrupt, túlcentralizált állam nem működőképes. Romániában tízszer több templom van, mint kórház, a néhány kilométernyi autópálya pedig rekordösszegekért épült. Az állampolgárok látják ezt, és ezért kérik az autonómiát.”
Az SZNT mai közleménye így zárul: „Szilágyi Zsolt beválasztása az Európai Szabad Szövetség elnökségébe a Günther Dauwen által megfogalmazott gondolatok folytonosságát jelenti. Az együttműködés folytatódik. Sikert kívánunk Szilágyi Zsoltnak a tisztséghez, és ígérjük, hogy az eltelt másfél évtized szellemében fogjuk folytatni az együttműködést.”

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA
Forrás: Külhoni Magyar Sajtószolgálat

Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap 2013  © Minden jog fenntartva.