Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács
TUSVÁNYOS 31. – VAN, AMI ÖRÖK!
MÁÉRT - 2022. július 12., kedd 18:51

Egy hét múlva kezdődik a 31. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor – hívta fel a figyelmet ma az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács sajtóirodája egy közleményben.
Az idén július 19–24. között megszervezendő 31. Bálványosi Nyári Szabadegyetemről és Diáktáborról, ismertebb nevén Tusványosról tartott sajtótájékoztatót Csíkszeredában Sándor Krisztina, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) ügyvezető elnöke, a Tusványos politikai programfelelőse, Horváth Réka, a Magyar Ifjúsági Tanács (MIT) elnöke és Popa Ilona, a Tusványos főszervezője.
„2020 tavaszán már javában dolgoztunk Tusványos megszervezésén, amikor berobbant a mindannyiunk életét gyökerestől felforgató koronavírus-járvány, s melynek következtében az elmúlt két évben nem jelentkezhetett újabb kiadásokkal szabadegyetemünk. Idén azonban annál nagyobb lelkesedéssel várjuk a július 19-i nyitónapot, szervezőkként pedig minden tőlünk telhetőt megteszünk annak érdekében, hogy a 2019-ben megszokott, sőt, ahhoz képest is egy továbbfejlesztett formában várja az érdeklődőket Tusványos” – kezdte felszólalását Sándor Krisztina. Az EMNT ügyvezető elnöke rámutatott: a fesztivál idei mottója – „Van, ami örök!” – azt is jelezni hivatott, hogy léteznek olyan örökérvényű értékek az emberek életében és a politikában is, melyeket Tusványos immár 31 év óta következetesen képvisel. „Szabadegyetemünk egyszerre egy nyári fesztivál és egy olyan meghatározó közéleti folyamategyüttes, melyre origóként tekinthetünk, s ahol számos olyan nemzetpolitikai elképzelés született, amelyek mind a mai napig kihatnak a Kárpát-medencében élő magyar közösségekre” – hangsúlyozta Sándor Krisztina, majd hozzátette: idén is lehetőséget kívánnak biztosítani a magyar—magyar, valamint a román—magyar párbeszédre, valamint továbbra is meghatározó eleme marad Tusványosnak az a közvetlenség, melynek eredményeként őszintén, szabadon és – ha úgy tetszik – „rövidnadrágosan” lehet építő beszélgetéseket folytatni a magyar és nemzetközi közélet meghatározó szereplőivel. „Idei jelmondatunkból kiindulva bátran állítható: örökérvényűek értékeink is, melyekre büszkék vagyunk: hagyományaink, kultúránk és anyanyelvünk. Mindezeket évről-évre Tusványos is bemutatja, s így idén is lesz a programkínálatban színház, irodalom, zene és tánc, tömegkultúra és egy-egy közönségréteget megszólító, minőségi program” – jelentette ki Sándor Krisztina. A közéleti-politikai programpontok ismertetésekor az EMNT ügyvezető elnöke elmondta: négy főbb témakör mentén – a háború, a gazdasági válság és gazdaságfejlesztés, Európa jövője, valamint a magyar nemzetpolitika – csoportosíthatók a különböző kerekasztal-beszélgetések és viták, ugyanakkor – a korábbi évekhez hasonlóan – idén is számos magyarországi kormányzati szereplő előadása kapott helyet a szabadegyetem programkínálatában. A várakozásoknak megfelelően idén is sor kerül Orbán Viktor miniszterelnök és Tőkés László EMNT-elnök, rendszerint jelentős érdeklődésnek örvendő előadására. „Az erdélyi magyar politikai pártok vezetői szintén jelen lesznek Tusványoson, miként a román kormány magyar miniszterei közül is jónéhány ellátogat hozzánk, s ugyanígy – a román—magyar párbeszéd jegyében – elfogadta meghívásunkat jónéhány román történész és szakértő is” – jegyezte meg Sándor Krisztina, majd hozzátette: idén is lehetőséget teremtenek a magyarországi vonatkozású pártpolitikai viták lefolytatására is.
Popa Ilona elmondta: a Petőfi 200 emlékév alkalmából az esti koncerteknek helyet biztosító pódium idén a Petőfi Színpad nevet viseli, s itt lép fel a Transylvanium, Nagy Feró és a Beatrice, a Tankcsapda, a Margaret Island, Kovalsky meg a Vega, az Aurevoir, a Bagossy Brothers Company, a 4S Street, a Blahalouisiana, Szabó Balázs és bandája, valamint a Honeybeast. A főszervező beszámolója szerint idén 47 partnerszervezettel közösen alakították ki a programkínálatot, melynek több mint 400 eseményére 27 különböző programhelyszínen várják majd az érdeklődőket. „Az előkészületek már javában zajlanak, összességében pedig 250 szervező dolgozik azon, hogy Tusványos újra a jól megszokott módon üzemelhessen. Felsorolni is nehéz a színes programkínálat megannyi elemét, ha pedig a különböző tematikák szemlézésére vállalkozunk, ki kell emelnünk a nemzetpolitikai-, közéleti- vagy épp gazdasági témaköröket, de helyet kaptak a programkínálatban az ifjúsági-, kulturális- és irodalmi események, a népzenével és néptánccal foglalkozó programok, a színházi témájú bemutatók és beszélgetések, a gasztronómia és borkultúra eseményei, a sporttal foglalkozó közönségtalálkozók és előadások, a hitéleti előadások és viták, a gyermekprogramok, de bemutatkoznak az erdélyi magyar egyetemek, valamint a Kárpát-medence más felsőoktatási intézményei is” – mondta Popa Ilona.
Horváth Réka emlékeztetett: a MIT 2008 óta Tusványos erdélyi főszervezője (anyaországi részről a Kisebbségekért Pro Minoritate Alapítvány felel a szabadegyetem lebonyolításáért), az általuk működtetett MIT-sátor pedig idén is változatos programokkal – napközbeni tematikus beszélgetésekkel és esti koncertekkel – várja a fesztiválozókat.
A korábbi évekhez hasonlóan minden nap 16 óráig ingyenesen látogatható a rendezvény, ezt követően pedig 30 lejes napi belépő vagy 120 lejes heti belépőjegy megvásárlásával vehetnek részt az érdeklődők a szabadegyetem programjain. Tusnádfürdői lakosok, valamint 12 éven aluliak számára a belépés ingyenes, a sátrazási lehetőség pedig szintén napi 30 lejes, valamint heti 120 lejes sátorjegy megváltását követően lehetséges.
A rendezvénnyel és a programkínálattal kapcsolatos további információk megtalálhatók a www.tusvanyos.ro internetes címen, valamint a www.facebook.com/tusvanyos oldalon.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA
Forrás: Külhoni Magyar Sajtószolgálat

Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap 2013  © Minden jog fenntartva.