Erdélyi Magyar Szövetség
A szabadság és az önrendelkezés mindenkinek jár!
MÁÉRT - 2022. október 24., hétfő 20:47

Az elmúlt hétvégén a dél-tiroli Szabadság Párt Bozenben (ma Bolzano Olaszországban) megszervezett éves közgyűlésén vett részt Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt külügyi- és nemzetpolitikai kabinetjének vezetője. Mint ismeretes, Dél-Tirol történelmileg megegyezik a az olaszországi Trentino-Alto Adige régióval, ez az a terület, amit az első világháború után az osztrák Tirol tartományból az olasz királysághoz csatoltak.
Az erdélyi magyar politikus saját és pártja, valamint az Európai Szabad Szövetség (EFA) elnökségének nevében is az európai önrendelkezés-pártiak egyik legstabilabb erejének nevezte a dél-tiroli Szabadság Pártot. „Európában több történelmi döntésnek mi, határon túlra szorult közösségek visszük a fájdalmát, éppen ezért nem túlzás az önrendelkezés és az autonómia eszközeit alkalmazni. Az önök helyzete, bár biztos nem tökéletes, de több szempontból példa számunkra, mi ugyanis azért harcolunk, hogy hasonló autonómiarendszert építsünk ki, mint amilyen itt, Dél-Tirolban van. Azért kezdtünk politizálni, mert számunkra a magyar nemzet egységes, és tudom, hogy az önök szívében is egyetlen Tirol létezik, amely Európa szerves régiója, bárhogyan is hozta a sors. Azt kívánom, tartsunk ki, mert rövidesen ránk fog mosolyogni a Nap” – zárta köszöntőbeszédét Szilágyi Zsolt.
A Dél-Tirol fővárosában lévő nevezetes Maretsch-kastélyban megtartott rendezvény nyitányaként az Erdélyi Magyar Néppárt külügyi felelőse a magyarországi könnyített honosítási eljárásról, illetve a határon túli szavazati rendszerről tartott előadást, amelyben kitért a térség más államainak gyakorlatára is. Mint mondta, ahogyan a szerb, a horvát és a román külhoni állampolgárok, úgy a magyarok is megteremtették a külhoni szavazás lehetőségét. A szakmai tanácskozás összegzését a küldöttgyűlés elé terjesztő Cristian Kolmann azzal zárta a fórumot: a magyar modell működhetne náluk is, ha Ausztria hasonlóképpen módosítaná állampolgársági törvényét, mint azt Magyarország tette.
Szilágyi azzal az Eva Klotzcal is találkozott, aki több évig volt az Európai Szabad Szövetség vezető politikusa, és akinek családja sokat szenvedett az autonómia kivívásáért folytatott küzdelmet követő retorziók miatt. Az erdélyi politikus gratulált a rendezvényen jelen lévő Gudrun Kofler képviselőnek, akit a történelmi Tirol fővárosában, az ausztriai Innsbruckban választottak meg képviselőnek. Sven Knoll és Myriam Atz-Tamerle dél-tiroli képviselőkkel, valamint a ladinok képviselőivel pedig az olaszországi nemzeti régiók és nemzeti közösségek jövőbeni esélyeiről egyeztetett. (A ladin népcsoport a lakosság alig 5 %-át alkotja az egymilliós Dél-Tirolban.) Szilágyi Zsolt rámutatott: Olaszország sajátos helyzetben van, ugyanis a napokban megalakuló olasz kormányban Roberto Calderoli személyében a régiók ügyének és az autonóm területeknek külön minisztere van. „Romániának sokat kell még változnia, hogy ezt elérjük” – értékelte a kialakult helyzetet a néppárti politikus.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA
Forrás: Külhoni Magyar Sajtószolgálat

Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap 2013  © Minden jog fenntartva.