Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács
Magyar állampolgársággal nem rendelkező erdélyiek figyelmébe
MÁÉRT - 2023. január 23., hétfő 11:14

„Amennyiben Ön még nem magyar állampolgár, de szeretné a könnyített honosítási eljárás révén megszerezni a magyar állampolgárságot, azt legegyszerűbben az EMNT-s demokráciaközpontok munkatársainak segítségével teheti meg” – közölte friss felhívásában az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács.
Így folytatták: „Erdély-szerte működő irodahálózatunkban már több százezer ügyfelünknek segítettünk a szükséges dokumentumok kitöltésében, valamint az állampolgársági kérelem megadásában. Forduljon hozzánk bizalommal, vegye fel a kapcsolatot munkatársainkkal, akik – ingyenes ügyintézés keretében – minden szükséges tudnivalóról és teendőről részletesen tájékoztatják majd.
Magyar állampolgársági kérelmet bárki benyújthat, nemcsak az a személy, aki megfelel az egyszerűsített honosítás/visszahonosítás törvényi feltételeinek. A korlátozottan cselekvőképes, illetőleg a cselekvőképtelen személy nevében a törvényes képviselője terjesztheti elő a kérelmet.
Kérelmet az nyújthat be, aki a kedvezményes honosítás következő (együttes) feltételeinek maradéktalanul megfelel:
– maga vagy felmenője magyar állampolgár volt vagy valószínűsíti magyarországi származását,
– magyar nyelvtudását igazolja (ezt a kérelmet átvevő szerv ellenőrzi),
– a magyar jog szerint büntetlen előéletű és büntetőeljárás nincs ellene folyamatban, és
– honosítása nem sérti Magyarország közbiztonságát és a nemzetbiztonságot.
Az állampolgársági kérelem mellett a kérelmezőnek be kell nyújtania a születési anyakönyvi kivonatát és a családi állapotát igazoló okiratokat (házassági anyakönyvi kivonat, válást igazoló dokumentum stb.), valamint az egykori magyar állampolgárságot igazoló dokumentumokat (például a felmenők születési anyakönyvi kivonatai, de lehet plébánosi/lelkipásztor igazolás vagy régi magyar okirat, például illetőségi bizonyítvány, iskolai bizonyítvány, katonakönyv stb.). Az egykori magyar állampolgárság igazolásánál fontos, hogy a családi kapcsolat, azaz a leszármazás végigkövethető legyen.
Az EMNT arra biztat mindenkit, hogy „további kérdéseivel, valamint részletes tájékoztatásért keresse fel az önhöz legközelebb található demokráciaközpontot!” Ezek listája és elérhetősége ezen az internetes címen tekinthető meg: https://emnt.org/irodaink/.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA
Forrás: Külhoni Magyar Sajtószolgálat

Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap 2013  © Minden jog fenntartva.