A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Pro Cultura Subcarpathica
Megnyílt a Fodó Sándor Kulturális Központ
Külhoni civil szervezetek - 2015. február 27., péntek 14:24

Fodó Sándor születésnapján, február 26-án avatták fel a róla elnevezett kulturális központot Beregszászban.

A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Felsőfokú Szakképzési Központjának harmadik szintjén található épületrészt a főiskola alakította ki, működtetését a Pro Cultura Subcarpathica civil szervezet vállalta fel.

A rendezvény elején Bozsik Béla, Magyarország Beregszászi Konzulátusának konzulja mondott köszöntő beszédet. Ezt követően Brenzovics László parlamenti képviselő, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke emlékezett egykori mesterére, majd Orosz Ildikó, a Rákóczi-főiskola elnöke a rendezvény házigazdájaként és a központ ötletgazdájaként mondta el gondolatait.
A viski születésű nyelvész és irodalmár egyetemi tanárként és a KMKSZ alapító elnökeként is meghatározó szerepet játszott a kárpátaljai kulturális és politikai élet kialakításában. A megnyitón az emlékére készült In memoriam Fodó Sándor című filmből láthattak részletet, s az életét bemutató fotósorozatot tekinthették meg a jelenlévők.
Kudlotyák Krisztina, a Pro Cultura Subcarpathica igazgatója elmondta, a szervezet arra törekszik majd, hogy az átadott épületrészt a pezsgő élet, kulturális hullámzás jellemezze, s reméli, hogy a központ a magyar közösség épülését, fejlődését fogja szolgálni.
A szervezet a továbbiakban is szeretettel vár mindenkit rendezvényeire a Fodó Sándor szellemiségét őrző kulturális központba.
A megnyitót az Almanach együttes tette hangulatosabbá a magyar irodalom megzenésített költeményeivel.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA