A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Magyar Unitárius Egyház
Ülésezett a Magyar Unitárius Egyház Főtanácsa
Külhoni magyar egyházi szervezetek - 2015. július 6., hétfő 12:28

A Magyar Unitárius Egyház legfőbb döntéshozó és felügyelő hatósága, a Főtanács 2015. július 3-án Kolozsváron ülésezett.
Az összesen 119 tagú, világi és lelkészi képviselőkből álló Főtanács ülése pénteken 10 órakor a kolozsvár–belvárosi unitárius templomban istentisztelettel kezdődött, ahol Lőrinczi Lajos csehétfalvi lelkész, a székelykeresztúri egyházkör esperese mondott alkalmi imát és egyházi beszédet.
Az istentisztelet után a Főtanács a János Zsigmond Unitárius Kollégium Felvinczi György dísztermében folytatta munkálatait. A határozatképesség megállapítása és a tárgysorozat elfogadása után a Főtanács megemlékezett a közelmúltban elhunytakról, majd tiszteletbeli címek odaítéléséről döntött. Következő tárgyként sor került a tisztségüket, illetve hivatalukat újonnan átvett személyek ünnepélyes eskütételére.
Az ülés gerincét az elmúlt év egyházkormányzati munkáját összegző jelentések értékelése képezte. Így szerre napirendre kerültek a következő jelentések: főtisztségviselők (püspök, főgondnokok, főjegyző, közügyigazgató, püspöki helynök) jelentése, a Főhatósági Hivatal és Püspöki Hivatal jelentése, az Egyház tanintézeteinek (Protestáns Teológiai Intézet Unitárius Kara, kolozsvári János Zsigmond Unitárius Kollégium, székelykeresztúri Berde Mózes Unitárius Gimnázium) jelentése, valamint a Nyugdíjintézet és az egyháztársadalmi szervezetek (Unitárius Lelkészek Országos Szövetsége, Unitárius Nők Országos Szövetsége, Országos Dávid Ferenc Ifjúsági Egylet, Gondviselés Segélyszervezet) tevékenységi beszámolói. A Főtanács a felsorolt jelentésekben foglaltakat – az előterjesztések és a Főtanácsi Bizottság szakvéleménye alapján – megvitatta, majd egyenként elfogadta.
Ünnepi gála keretében a Főtanács elismerő oklevélben részesítette és méltatta a kiemelkedő teljesítményű egyházközségek, intézmények, lelkészek és világi vezetők egyházszolgálatát, az alábbiak szerint:

A hitélet és misszió területén megvalósított példaadó működéséért:
•    A Marosvásárhely–Bolyai téri gyülekezetet és Nagy László lelkészt.
•    Az egyházköri találkozók (Tordai-Hasadéki Találkozó, Marosi Egyházköri Találkozó, Küküllői Egyházköri Találkozó, Firtosi Találkozó, Szejkefürdői Unitárius Találkozó, Olt menti Találkozó, Vadasi Találkozó) mindenkori szervezőit.
•    Pálfi Árpád verespataki lelkészt.

A valláserkölcsi nevelés területén történt megvalósításokért:
•    Az Árkosi Unitárius Egyházközséget és Bíró Attila lelkészt.
•    A Marosvásárhely–Kövesdombi Unitárius Egyházközséget és Kecskés Csaba lelkész-esperest.
•    Az Olthévízi Unitárius Egyházközséget és Török István lelkész-esperest.

A szeretetszolgálat és intézményfejlesztés területén elért eredményekért:
•    Az Unitarcoop Alapítványt a szeretetszolgálat, segélyezés és közösségszervezés területén kifejtett 18 éves működéséért.
•    Balázs Sándor lelkészt a falugondnoki szolgálatok erdélyi meghonosításáért és működtetéséért.
•     Balázsi László lelkészt a Füzesgyarmati Unitárius Egyházközség keretében kifejtett egyházszolgálatáért.

Az egyházi gazdálkodás és pénzügyvitel területén való példaadó tevékenységéért:
•    Lőrinczi Tündét, a székelykeresztúri egyházköri könyvelőjét.
•    Zoltán Csabát, a Budapesti Unitárius Egyházközség jegyzőjét,
•    Dimény Józsefet, az alsófelsőszentmihályi gyülekezet lelkészét.

A Főtanács köszöntötte a nemrégiben nyugdíjba vonult egyházi alkalmazottakat, a kerek évfordulót ünneplő egyházi személyeket, valamint a pályakezdő lelkészeket.
Szintén a gálán került sor Az én egyházközségem küldetése című esszépályázat és az egyházi beszédpályázat eredményhirdetésére, valamint az Unitárius–Univerzalista Nemzetközi Tanács (ICUU) megalakulása 20. évfordulójának méltatására.
A főtanácsi vacsorán a Berde-serleggel tartott hagyományos pohárköszöntőt ez alkalommal Farkas Emőd főgondnok mondta.  


Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA