A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Pro Civis Polgári Társulás
V. ÖNKORMÁNYZATI SZABADEGYETEM
Nemzeti jelentőségű intézmények - 2015. október 16., péntek 01:28

Ötödik alkalommal rendezi meg október 16-17-én a Nagymegyeri Városi Művelődési Központban a dél-szlovákiai önkormányzati képviselők és polgármesterek részére szabadegyetemét a Pro Civis Polgári Társulás.
A rendezvény iránt a korábbi évekénél is nagyobb az érdeklődés, mintegy kétszáz fő jelezte részvételi szándékát. Feltehetőleg azért is, mert a napirendre kerülő témák sokakat foglalkoztatnak, és a szervezők abban is bíznak: sokan mondják el majd javaslataikat, véleményüket az önkormányzatainkat hosszú ideje foglalkoztató kérdésekről. Elsősorban régióink fejlesztési-felzárkóztatási esélyei, a közvetlenül Brüsszelben megpályázható támogatások, a határokon átnyúló együttműködési formák, a közös (magyar-magyar) gazdasági tér kialakításának lehetőségei lesznek terítéken, de a résztvevők megismerkedhetnek az egyedülálló magyarországi falugondnoki hálózat tevékenységével és tapasztalataival is.
Október 16-án, pénteken délelőtt kezdődő rendezvényt Potápi Árpád János, nemzetpolitikáért felelős államtitkár nyitja meg, és köszönti a tanácskozást Czimbalmosné Molnár Éva, Magyarország szlovákiai nagykövete is.
A közvetlenül Brüsszelben kiírt pályázati lehetőségekről Kiss Antal miniszteri biztos tart előadást, melyben bemutatja a magyar kormány által létrehozott – magyar nyelvű – pályázatfigyelő és pályázatsegítő honlapot is, mely a mi önkormányzatainknak is a rendelkezésére áll. Az egységes Kárpát-medencei gazdasági régióról – mint a közép-európai térség fejlődésének útjáról – Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke számol be, összegezve az eddig elvégzett tudományos-feltáró kutatások eredményeit is. „Magyar Nemzeti Kereskedőház – kihívások és lehetőség a közös gazdasági térben” cím alatt Skapinyecz Péter, a Közép-európai Kereskedelemfejlesztési Hálózat elnöke beszél az intézményi feltételekről, majd Abaffy Patrícia, az Európai Területi Társulásokért felelős osztályvezető elemzi az EGTC-k és az infrastrukturális fejlesztések kilátásait.
Délután Hrubík Béla, Ipolynyék polgármestere bemutatja sikeres brüsszeli pályázatukat, a vitát követően pedig a Kárpát-medencei magyar oktatásügy, iskoláink aktuális kérdései kerülnek a tanácskozás napirendjére. E témában felszólal Tóth Tibor weblapfejlesztő, a üzemeltetője; Jerasz Anikó, a délvidéki Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának elnöke, Fodor Attila, a Comenius Pedagógiai Intézet igazgatója, Géresi Róbert, a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház püspökhelyettese és      Csáky Csongor főtitkár a Rákóczi Szövetségből. Reményeink szerint termékeny, megoldási lehetőségeket is kínáló vita zárja majd ezt az eszmecserét is.
Október 17-én, szombaton a szórványmagyarság helyzete és a Petőfi Sándor Program bemutatása kerül sorra Grezsa István miniszteri biztos és Ladányi Lajos, a Kárpát-medencei Szórvány Tanács tagja közreműködésével. A felvidéken is nagy kihívást jelentő probléma kezelésének lehetőségeit veszik számba az előadók.
Készülő felvidéki értéktárról Szakáli István Loránd, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkár és Varga Péter, a Gazda Polgári Társulás elnöke számol be, majd Kozma Judit, a Falugondnokok Vas és Győr- Moson- Sopron megyei Egyesületének
ügyvezető-társelnöke és Radics László, Répceszemere polgármestere tájékoztat a magyarországi - hungarikumként működö – falugondnoki szolgálatról. Tanácskozásunknak ezt a témakörét is szabad eszmecsere zárja.
A kétnapos tanácskozáson a résztvevőknek módjuk lesz rá, hogy településeik legégetőbb problémáival kapcsolatosan is párbeszédet folytassanak egymással.
Őry Péter, elnök, Pro Civis

1 csatolt kép
Őry Péter, a Pro Civis elnöke
Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA