A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Romániai Magyar Demokrata Szövetség
Örökségünk őrei tábor: Kalotaszentkirály száz év múlva
MÁÉRT - 2016. július 5., kedd 16:13

Élményekkel és szakmai tudással gazdagodott közel száz fiatal értékmentő az RMDSZ Ügyvezető Elnökségének kulturális főosztálya által szervezett Örökségünk őrei kalotaszentkirályi táborában június 30. és július 3. között. A fiatalok az ismerkedés, barátságkötés mellett meghívott szakemberek által vezetett kommunikációs képzésen kreatív feladatok elvégzésével készülhettek az örökségvédelmi munkájuk folytatására.
Hegedüs Csilla, az RMDSZ kultúráért felelős ügyvezető alelnöke szerint sikeresen zárták a tábor első kiadását, a diákok lelkesedéssel végezték el a feladatokat, a terepmunka, helyi értékekkel való közvetlen foglalkozás hatékonynak bizonyult, és újabb lépést tettek a kulturális örökség megőrzéséért folytatott tevékenységükben. „A tábort jutalomként szerveztük meg az Örökségünk őrei – Fogadj örökbe egy műemléket kezdeményezés résztvevőinek és az őket irányító pedagógusoknak. Munkájuknak, kitartásuknak köszönhetően az Örökségünk őrei mozgalommá nőtte ki magát, több mint 1000 érdeklődő kapcsolódott be a programba” – jelentette ki az ügyvezető alelnök. Hozzátette: „biztató volt látni a fiatalok érdeklődését a történelmi, kulturális örökséghez kapcsolódó témák, a hagyományok iránt. Rendkívül fontos, hogy bevonjuk a generációjukat az épített örökségünk, identitásunk megőrzéséért folytatott harcba, hiszen ezzel a magyar értékek fennmaradását is biztosítjuk.”
Kilenc iskolából összesen 89 diák és 11 kísérő tanár érkezett a táborba: Beszterce-Naszód, Hunyad és Fehér megye győztes csapatai mellett a Kolozsvári forduló öt iskolájának döntősei, valamint a kalotaszentkirályi iskola diákjai vettek részt. Július 1-jén a táborozók kommunikációs képzésen sajátíthatták el a szakmai lépéseket, nyolc csoportban, szakértő mentoraik segítségével oldották meg a Kalotaszentkirály 100 év múlva elnevezésű feladatot. Maksay Ágnes televíziós szekember, Péter Anna és Csép Gergő operatőrök, Krippán Kinga rádiós műsorvezető, valamint Benedek István és Tamás Ágnes kommunikációs szakemberek foglalkoztak a táborozó diákokkal. A fiatalok kreatívan oldották meg a feladatot, focilabdával kötöttek össze jövőt és múltat, bemutatták Pistika bácsi pincéjét, a Bánffy házat, és több, a helyi hagyományhoz köthető értéket. A falu bejárása után minden csoport rövid videóval, rádiós anyaggal és online kommunikációs tervvel népszerűsítette a kiválasztott helyi elemeket, emellett a csapatok saját arculatukat is megtervezték, valamint élménybeszámolók is készülnek a táborról.
„A tábor nekem eszméletlenül jól telt, rengeteg embert ismertem meg, és új barátokat szereztem.  A feladatok, amelyeket meg kellett oldanunk nagy kreativitást és csapatmunkát igényeltek. Elképesztő, hogy ilyen sokféle ember, ennyi korosztályból, különböző helyekről ilyen jól együtt tudott dolgozni, és még az eső meg a sokszor égető nap sem állított meg minket” – mesélte Farkas Anna, a János Zsigmond Unitárius Kollégium tízedik osztályos táborozója.
„Nagyon tetszett, főleg azért mert Kalotaszentkirályon volt megszervezve. Amellett, hogy jól éreztem magam, legfőképpen annak örültem, hogy megismerhettem ennyi új, kreatív személyiséget” – emlékezett vissza a táborra Bogdán Farkas, a János Zsigmond Unitárius Kollégium tízedik osztályos tanulója, majd hozzáfűzte: „nagyon jó ötlet volt csoportokra osztani bennünket, hiszen mindenki teljesen ismeretlen baráti körbe jutott. Kiderült, hogy a csapat összes tagja változatos személyiséggel rendelkezik, ami hasznos volt a különböző feladatok elvégzésénél. Önmagában a tábor, az örökségeink és a hagyományok megtartása mellett egy tökéletes esemény volt, hogy új baráti kapcsolatokra leljünk.”

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA