A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Tőkés László EMNT-elnök sajtóirodája
Tőkés László: A szlovák EU-elnökség számára is prioritás a migránsügy
MÁÉRT - 2016. július 6., szerda 22:35

 
Az Európai Parlament július 4–7. közötti strasbourgi plenáris ülésének egyik fontos témája az Unió elnökségváltása volt: Mark Rutte holland kormányfő kedden értékelte az előző, féléves holland EU-elnökséget, szerdán Robert Fico szlovák miniszterelnök az év hátralévő időszakában esedékes szlovák EU-elnökség prioritásait mutatta be.
Szlovákia először tölti be az EU-elnöki feladatokat, az elnökség programja négy részre osztható. Az első rész a gazdasági-pénzügyi intézkedések kivitelezéséről szól: pl. új források megteremtése a kis- és középvállalkozások finanszírozásának támogatásához, az eurózóna stabilitása és regenerálása, valamint további lépések a fiskális integrációhoz. A program második része a holland elnökség örökségének továbbvitelére fókuszál, vagyis olyan kérdéseket szeretnének továbbra is napirenden tartani, mint a klímaváltozás és energiapolitika. A harmadik rész a manapság is aktuális migrációs válság kezelését tartja szem előtt. A tömeges bevándorlást fel kellene váltsa az ún. „fenntartható bevándorlás”, az újabb migrációs útvonalak szigorú felügyelete, létrehozva egy intelligens határvédelmi rendszert (európai ESTA-program). A negyedik rész az EU bővítéséről szól: Szlovákia fontosnak tartja, hogy ne szakítsák meg a bővítés folyamatát különösen azon országok esetében, amelyek már a csatlakozási tárgyalásoknál tartanak. Továbbá a szlovák elnökség részt fog vállalni az Egyesült Államokkal kötendő Transzatlanti Kereskedelemi és Befektetési Partnerség (TTIP) tárgyalásainak lebonyolításában is, valamint azon fog dolgozni, hogy Kína megkapja a piacgazdasági státuszt az EU-tól.
A szlovák kormányfő tájékoztatóját követő hozzászólások rendjén Tőkés László erdélyi EP-képviselő az Európai Néppárt frakciójának fenntartott időkeretben a magyar néppárti delegáció tagjaként mondta el, hogy az utóbbi évben kialakult migrációs válság közepette, valamint a britek kiválásáról szóló népszavazás nyomán Kelet-Közép-Európa, illetve a szlovák uniós elnökség jelentősége felértékelődik. Európa ugyanis csak a térség országainak együttműködésével képes jó választ adni az egész kontinens politikai, gazdasági és szociális stabilitását veszélyeztető kihívásokra. Képviselőnk üdvözölte, hogy a szlovák elnökség által meghirdetett prioritások között szerepel a migránsügy hatékony kezelése, ami az EU eddigi elhibázott politikája miatt szinte megoldhatatlan feladatok elé állította a tagországokat. A szlovák EU-elnökség nagy fába vágta a fejszéjét – mondotta Tőkés László –, éppen ezért Magyarország és Románia európai polgáraként sok sikert kíván Szlovákiának az uniós elnökséghez, azzal a reménnyel, hogy a Visegrádi Négyek és a szomszédos nyugat-balkáni országok összefogása képes lesznek kiegyensúlyozni Brüsszel és a nyugati tagállamok egyoldalú és tehetetlen befogadáspolitikáját.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA