A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Romániai Magyar Demokrata Szövetség
Szorosabbra fűzné a kapcsolatait Kína és az Európai Unió – Sógor Csaba szerint a kínai emberi jogi helyzet javulását is elő kell segítenie az új stratégiának
MÁÉRT - 2016. július 7., csütörtök 15:24

Kínai barátainknak el kell fogadniuk, hogy az EU csak olyan térségekkel tudja szorosabbra fűzni a kapcsolatait, amelyek a szólásszabadságot megkérdőjelezhetetlen értéknek tekintik – ezt mondta szerdán Sógor Csaba Strasbourgban. A plenáris ülés keretében a képviselők délután a Kínával kapcsolatos új uniós stratégiáról vitáztak, ahol az RMDSZ-es EP-képviselő reményét fejezte ki a tekintetben, hogy az Európai Bizottság is hasonló szellemben képzeli el a stratégia gyakorlatba ültetését.
Sógor Csaba felszólalásában elmondta: erőteljesen támogatja az EU és Kína közti kapcsolatok szorosabbra fűzését, hiszen az együttműködésnek számtalan területe van a gazdaságtól a kultúrán át a kutatásig. „Örömmel látom, hogy a Kínával kapcsolatos új uniós stratégia nem feledkezik el az emberi jogok, jogállamiság és a civil társadalom témaköréről sem. A szövegben szerepel: az Európai Unió továbbra is szorgalmazza, hogy Kína engedje szabadon a politikai foglyokat, valamint tartsa tiszteletben a kisebbségekhez tartozó egyének jogait, nem utolsó sorban Tibetben és Hszincsiangban” – emelte ki a képviselő, aki szerint az Európai Unió nem engedheti meg, hogy a kapcsolatok szorosabbra fűzése ne járjon együtt a Kínában tapasztalható emberi jogi helyzet javulásával.
Sógor Csaba egyperces felszólalásban a strasbourgi plenáris héten arra is emlékeztetett, hogy a Dalai Láma július 6-án ünnepli születésének 81. évfordulóját. Elmondta: Őszentsége Európában is sokak számára a bölcsesség és együttérzés forrása, aki több mint 50 éve él száműzetésben Indiában, de következetesen az erőszakmentes ellenállást hirdeti, amely szerinte az egyetlen lehetséges módja az autonómia elérésének.
„A csend néha a legjobb válasz, hirdeti a Dalai Láma. Viszont én abban bízom, hogy itt a Parlamentben, a képviselők nem hallgatnak, amikor lehetőségük van kiállni a tibeti emberi jogi helyzet mellett. Ez lenne Őszentsége számára a legnagyobb tisztelet, amelyet egész életen át tartó békés küzdelméért adhatunk neki” – fogalmazott az RMDSZ-es politikus.
Sógor Csaba egyébként azt vallja, hogy a romániai magyarok és a tibetiek rokonnépek, amelyről legutóbbi, indiai látogatása során újra meggyőződhetett. „A Dalai Lámának és a száműzetésben lévő tibeti kormánynak otthont adó Dharamszala városában tavasszal egy nemzetközi emberi jogi konferencián vehettem részt. Megtiszteltetés volt számomra, hogy beszélhettem a kisebbségvédelmi és emberi jogi problémákról, az uniós kisebbségvédelemről, illetve az erdélyi magyarok helyzetéről és jogköveteléseiről. Meggyőződésem, hogy a kulturális összefonódáson túl a közös célkitűzések is egymás tiszteletére és támogatására ösztönöznek bennünket" – magyarázza az RMDSZ-es képviselő.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA