A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Pro Cultura Subcarpathica
Egy cseppből is tenger lehet – V. KurucFeszt Tiszapéterfalván
Külhoni civil szervezetek - 2016. július 20., szerda 16:30

Több mint ötezer látogatót vonzott a Pro Cultura Subcarpathica civil szervezet hagyományőrző fesztiválja július 17-én Tiszapéterfalván.
Bár az időjárás-előrejelzések egész napos esőt jósoltak, napsütéses idő fogadta a vendégeket az eseményen, mely egyúttal születésnapi ünnepséggé is avanzsált, hisz idén fél évtizedes a PCS, ahogy az általa működtetett hírportál, a Kárpátalja.ma is, s a KurucFesztet is ötödik alkalommal rendezték meg.
– Jót s jól kell tenni – kezdte köszöntőjét Kudlotyák Krisztina, a PCS igazgatója, az esemény háziasszonya. – Mi az elmúlt öt évet úgy igyekeztünk végigvinni, hogy ez a mottó jellemző legyen ránk. Azt szeretném, ha mindenki látná és érezné, hogy egy közösségbe tartozik velünk, s megtisztelve a rendezvényeinket együtt többé válhatunk.
A társszervezők nevében Orosz Ildikó, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola rektora és Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke, ukrán parlamenti képviselő köszöntötte a jelenlévőket. Dr. Grezsa István kormánybiztos, a fesztivál fővédnöke nevében Kota György kormánybiztosi koordinátor, a Magyar–Ukrán Kereskedelmi és Iparkamara ügyvezető igazgatója nyitotta meg a rendezvényt.
A Rákóczi-szabadságharcnak emléket állító fesztivál színpadára Kárpátalja minden szegletéből érkeztek – óvodás korúaktól a felnőttekig – hagyományőrző együttesek, akik bemutatták a saját területükre leginkább jellemző népzenei és néptánckincsük legjavát.
A vidámpark területén civil és egyházi szervezetek mutatkoztak be, kézműves foglalkozások, fafaragás várta a kiérkezőket, akik rögtönzött kovácsműhelyben a kovácsmesterség rejtelmeibe is beleshettek; a gasztronómia szerelmesei finomabbnál finomabb ételeket és borokat kóstolhattak meg, s akár derelyekészítésbe is bekapcsolódhattak. A fesztivál elmaradhatatlan pillére volt a lovaglás, íjászat, s idén már hintakocsikázásra is lehetőség nyílt. A legkisebbeket bábszínház, buborék-show, ugrálóvár és körhinta csábította, továbbá a vidámparki attrakciókat is igénybe vehették.
Az estet különleges fellépők koncertsorozata zárta. Muzsikált a Kokas Banda, Pál István Szalonna és bandája. A ruszin dallamok világába kalauzolta el a nézőket a Husztközről (Nankove) érkező Olekszej Truzsanszkij és együttese, valamint a Técsői Banda.
Ezután Both Miklós, Fonogram- és Budai-díjas zeneszerző, előadóművész varázsolta el a közönséget, majd megérkeztek a várva várt születésnapi torták. A KurucFesztet Ferenczi György és a Rackajam sziporkázó, éjszakába nyúló koncertje zárta.
A rendezvény a Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja fejlesztési feladatainak kormányzati koordinációjáért felelős kormánybiztosság és a Bethlen Gábor Alap támogatásával megvalósult meg.
Pallagi Marianna
Kárpátalja.ma

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA