A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Emlékezet és Szolidaritás Európai Hálózata Alapítvány
„In Between?” – vagyis mit tanulhatunk a határvidéken élőktől?
Külhoni civil szervezetek - 2016. szeptember 15., csütörtök 15:56

Kezdetét veszi az „In Between? Lokális történelmek nyomában Európa határvidékein” elnevezésű projekt második része, amelynek keretében egyetemi hallgatók tizenhárom országot képviselő nemzetközi csoportja újabb négy határvidéki régió – köztük Pécs és környéke – történelmét vizsgálja meg. A helyi lakosokkal és a helyi szervezetek képviselőivel közösen arra a kérdésre keresik a választ, milyen hatással van a multikulturális és multietnikus múlt az identitásunkra. A projektet az Emlékezet és Szolidaritás Európai Hálózata (ESzEH) szervezi.


Európa egykori és jelenlegi határvidékeinek emlékezete egy nehéz múlthoz, a XX. század drámai történelmi folyamatainak következtében lezajló társadalmi-politikai változásokhoz kapcsolódik. A témával kapcsolatos nemzetközi vita azonban gyakran nem veszi figyelembe e régiók lakosainak egyéni szemszögét. Az „In Between?” projekt arra törekszik, hogy tekintetbe vegye az oral history módszerével határvidéki településeken gyűjtött lokális elbeszéléseket, valamint képi és hangdokumentációt.  

A projekt résztvevői két lépcsőben kerültek kiválasztásra azon 18 és 25 év közötti egyetemi hallgatók köréből, akik Magyarországon túl Lengyelországból, Ausztriából, Németországból, Szlovéniából, Ukrajnából, Horvátországból, Csehországból, Spanyolországból, Nagy Britanniából, Svédországból és Macedóniából jelentkeztek. A résztvevők varsói műhelyfoglalkozások keretében sajátítják el azokat a képességeket, amelyek a határvidéki régiók lakosaival rögzítendő interjúk, valamint a fotó-, hang- és mozgóképes dokumentáció elkészítéséhez szükségesek. 

Ezt követően, 2016. szeptember 16-a és 23-a között a résztvevők kisebb csoportjai tanulmányi kirándulásokon vesznek részt, amelyeknek helyszíne a magyar-szerb-horvát határvidék (Pécs és környéke), Kárpátalja (Ungvár és környéke), a cseh-német-lengyel határvidék (Liberec, Großhennersdorf, Wolimierz), valamint az osztrák-szlovén határmenti régió (Graz és Radkersburg) lesz. A tanulmányi kirándulások lehetővé teszik, hogy a résztvevők helyi lakosokkal találkozzanak, beszélgetéseket folytassanak le velük, rögzítsék az interjúkat, valamint archív fényképeket digitalizáljanak. A projekt résztvevői által összegyűjtött anyagok a lengyel Nemzeti Audiovizuális Intézetben, 2016. december 2-3. között rendezett összegző találkozón kerülnek bemutatásra. 

Az „In Between?” projektet az Emlékezet és Szolidaritás Európai Hálózata szervezi a lengyel Nemzeti Audiovizuális Intézettel (Narodowy Instytut Audiowizualny, NInA), a lengyel Nemzeti Digitális Levéltárral (Narodowe Archiwum Cyfrowe, NAC), az "Etnográfiai Műhely" Egyesülettel (Stowarzyszenie Pracownia Etnograficzna), az  "Ę" Alkotó Kezdeményezések Társulattal (Towarzystwo Inicjatyw Twórczych „Ę”), a varsói Történelemmel való Találkozások Házával (Dom Spotkań z Historią), a Varsói Felkelés Múzeumával (Muzeum Powstania Warszawskiego) és a  Zachęta Nemzeti Művészeti Galériával (Zachęta Narodowa Galeria Sztuki) közösen. A projekt második részének szakmai partnerei közé tartozik többek között a Pécsi Tudományegyetem, a Libereci Műszaki Egyetem Történelem Kara (Technická univerzita v Liberci), az Ungvári Nemzeti Egyetem és a Háborúk Következményeit Kutató Ludwig Boltzmann Intézet (Ludwig Boltzmann Institut für Kriegsfolgen-Forschung). A magyarországi helyi partnerek között megtalálható a Német-Magyar Baráti Egyesület Erdősmecske, az Erdősmecskei Német Önkormányzat, a Khetanipe a Romák Összefogásáért Egyesület és a Koch Valéria Iskolaközpont.  
A projekt végrehajtásához szükséges technológiai támogatást az Olympus, a School of Form, a Proclub kölcsönző, valamint a Digital Document Professionals biztosítja.   

A partnerek teljes listája, valamint a projekttel kapcsolatos részletes információk az alábbi weboldalon találhatók:
http://www.enrs.eu/inbetween

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásában az „Európa a polgárokért” program keretein belül valósul meg.
 
 
 
Sajtóinformáció:
Karolina Dziełak, projektkoordinátor
e-mail: karolina.dzielak@enrs.eu
tel: +48 883 710 012

3 csatolt kép
321
Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA