A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Romániai Magyar Demokrata Szövetség
László Attila: gyökeres változtatásokra van szükség a rezidensképzésben
MÁÉRT - 2016. november 3., csütörtök 16:01

„Az a javaslatunk, hogy igazítsuk a rezidensképzést a többi uniós országban honos képzési formákhoz, mondjunk le a rezidensi vizsgáról, és adjuk meg a lehetőséget a fiataloknak, hogy kiválaszthassák a szakot, amelyben orvosként szeretnének tevékenykedni” – jelentette ki László Attila Kolozs megyei szenátorjelölt csütörtökön, november 3-án. Hozzáfűzte: „ideje, hogy komolyabban beszéljünk a rezidensképzés kérdéséről, illetve a rezidensképzés változtatásáról, mivel az utolsók között maradtunk, ahol versenyvizsgázni kell ahhoz, hogy valakiből rezidens lehessen.”
László Attila szenátor rámutatott, hogy az elmúlt fél évszázadban úgy alakult a rezidensképzés procedúrája, hogy egy országosan megtartott versenyvizsgán elért eredmények alapján választják ki a jelentkezők, hogy milyen szakon, illetve melyik településen, egyetemi központban szeretnék elvégezni a gyakorlatot. A javasolt új rendszerben az olyan esetekben, ha egyes területeken várakozási listák alakulnának ki, meg kell adni a lehetőséget a fiataloknak, hogy más szakon is elkezdhessék gyakorlatukat, illetve ennek elvégzését követően folytathassák második szakként az általuk kiválasztottat. „A legtöbb esetben a belgyógyászok például előbb labor- vagy röntgenorvosok lesznek, vagy nagyon sokan előbb a háziorvosi szakvizsgát szerzik meg, és csupán a második vagy harmadik vizsga után kerülnek az általuk kiszemelt területre. Az országban a második szakvizsgáért fizetni kell – ezt teljesen fölöslegesnek tartom, emellett nincs arra lehetőség, hogy valaki évekig várjon arra, hogy azon a területen dolgozhasson, amelyen szeretne” – szögezte le a szenátorjelölt.
Úgy véli, a rezidensképzés és szakemberhiány problémáinak orvoslásában az lenne a megfelelő megoldás, ha az utolsó két évben nemcsak egyetemi központokban végezhetnék gyakorlatukat a rezidensek, hanem akár megyei vagy városi kórházakban is, ahol megvan a szakmai felügyelet az ott dolgozók részéről, és a felszereltség is biztosított ahhoz, hogy hatékonyan végezhessék a munkájukat. Ez hozzájárulna a fiatal orvosok elvándorlásának csökkentéséhez, hiszen sokszor nem anyagi okok miatt vállalnak külföldön munkát, hanem egyszerűen nem engedik őket a kívánt szakmában dolgozni itthon.
László Attila elmondta, az önkormányzatok rezidensképzésben betöltött szerepéről is vitát kellene kezdeményezni: „példaként említeném Sepsiszentgyörgyöt, Csíkszeredát és Kolozsvárt, ahol az önkormányzat hozzájárul és elősegíti a szakemberek képzését, főleg lakásokkal vagy egyéb juttatásokkal. 26 éve inkább csak elméletekről beszélünk, és nagyon kevés lépés történt abba az irányba, hogy javítsunk ezeknek a fiataloknak a helyzetén, elősegítsük azt, hogy jól érezzék magukat, illetve konkrét segítséggel járuljunk hozzá, hogy itthon próbáljanak meg boldogulni és ne külföldön.”

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA