A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Romániai Magyar Demokrata Szövetség
Maros megyei jelöltek: tíz pont a Maros megyei magyar közösség erős parlamenti képviseletéért
MÁÉRT - 2016. november 17., csütörtök 16:21

„A magyar érdekképviselet 27 éves érték itthon. Úgy akarjuk megőrizni, hogy ne célként tekintsünk rá, hanem eszközként használjuk közösségünk gyarapodására. Az RMDSZ politikusai, szakemberei az elmúlt évtizedekben létrehozták a kisebbségi lét törvényes kereteit. A mi feladatunk az, hogy a munkát folytassuk: tisztességgel és eltökéltséggel őrködjünk a megszerzett jogok fölött, ugyanakkor gyarapítsuk, szélesítsük azt a jogi keretet, amely biztonságot nyújt közösségünknek. Minden törekvésünk végső célja az, hogy az ifjabb nemzedék szülőföldjét tekintse otthonának” – mutattak rá a Maros megyei jelöltek ma a Marosvásárhelyen tartott sajtótájékoztatón abban tíz pontos dokumentumban, amelyet a Maros megyei magyar közösség erős parlamenti képviseletéért fogalmaztak meg. 
A sajtótájékoztatón jelen volt a Maros megyei szenátusi listáján induló első két jelölt Novák Csaba Zoltán és Császár Károly, valamint a képviselő listán indulók közül Vass Levente, Csép Éva Andrea és Biró Zsolt.
A Gyermekeink jövője a tét! című tíz pontos dokumentumban biztonságos, élhető jövő megteremtését célzó törekvéseket összegezték a jelöltek Erdélyben.
A Szövetség Maros megyei új parlamenti csapata arra vállalkozik, megteremti a feltételeket ahhoz, hogy a magyar nyelv hivatalos legyen ott, ahol a magyarok többségben élnek, hogy lehessen magyarul is ügyet intézni minden olyan településen, ahol a lakosság legalább egytizede magyar. Elfogadhatatlannak tartják a Római Katolikus Gimnázium körül kialakult helyzetet, mint fogalmaztak, egyetlen kisebbségi iskola működését sem sodorhatja veszélybe az állam valamelyik intézménye. Olyan törvényes keretek megteremtésére vállalkoznak, amelyek révén több magyar embert kerülhet vezető beosztásba, ugyanis az nem elfogadható, hogy a megye intézményeiben a magyar lakosság ma sincs a számarányához mérten képviselve. Példaként az állami kórházakban dolgozó orvosok helyzetét említették, hiszen ott a magyar emberek aránya 30 százalék alatti.
Valós decentralizációt szorgalmaznak, valamint azért akarnak dolgozni, hogy ne Bukarest döntsön arról, hogy mennyit költhetnek a helyi közösségek. Olyan törvényes keretek létrehozásán gondolkodnak, amelyek tehermentesítik a gyermekeket és méltányos fizetést biztosítanak az oktatóknak.
Az észak-erdélyi autópálya megépítése szintén prioritásuk között van, hiszen a korszerű infrastruktúra a gazdaságot is fellendíti, beruházásokat vonz a megyébe. A betegközpontú egészségügy megteremtésére fektetnek hangsúlyt, valamint olyan neurológiai központok létrehozására, amelyek célja az innovatív kezelések bevezetése. Az orvosok külföldre történő elvándorlásának megakadályozását egy méltányos bér-rendszer kidolgozásával és a rezidensvizsga eltörlésével tennék lehetővé. Hosszútávon kiszámítható mezőgazdasági támogatásokat és a telekkönyvezés 2020-ig történő befejezését szorgalmazzák.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA