A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Romániai Magyar Demokrata Szövetség
Az infrastruktúra fejlesztése tervezhető jövőt biztosít
MÁÉRT - 2016. november 18., péntek 14:43

Hargita megye legnagyobb beruházását, a felcsíki szennyvíztisztító állomást adták át hivatalosan november 17-én, a Csíkmadaras határában lévő Sósréten. A Felcsíki Önkormányzati Fejlesztési Társulás, illetve a regionális víz- és csatornaszolgáltató Harvíz Rt. közös projektjeként megépített szennyvíztisztító több ezer háztartást fog kiszolgálni.
A 27 millió lej értékű befektetés az öt felcsíki község – Csíkszentdomokos, Csíkkarcfalva, Csíkszenttamás, Csíkdánfalva, Csíkmadaras – 16 ezres lakosságát, illetve közintézményeit, cégeit hivatott kiszolgálni – a becsatornázott településeken keletkezett szennyvizet az állomáson egy mechanikai-biológiai folyamat révén tisztítják.
Ferencz Alajos, volt csíkszentdomokosi polgármester, a Felcsíki Önkormányzati Fejlesztési Társulás volt elnöke, a projekt „hajóskapitánya”elmondta, ezen a projekten 1994-ben kezdtek gondolkodni, de a kivitelezésre várni kellett technikai, illetve pénzügyi akadályok miatt. Kiemelte, ha van kitartás, mindig lesznek partnerek, akikkel lehet együtt dolgozni, és akikkel kiemelkedő eredményeket lehet elérni. 
Csíkkarcfalvi haszonélvezőként Kelemen Hunor szövetségi elnök elmondta, ez a szennyvíztisztító állomás az egyik olyan projekt, amely megmutatta Felcsík falvainak együttműködési potenciálját. „Egy olyan álmot, amelyet a ’90-es években fogalmaztak meg, sok munkával és türelemmel sikerült megvalósítani. Büszkék lehetünk az összefogásra, az együttműködésre, az együtt gondolkodásra. Sikerült bebizonyítanunk, hogy ha közösen tervezünk, sikert érünk el” – fogalmazott. Kelemen Hunor szerint ez a projekt a felcsíki emberek életminőségének javítása szempontjából is fontos és előre mutató, hiszen ez a beruházás nemcsak a mai, vagy a holnapi napra készült, hanem a következő generációk számára egyaránt. „Az életminőség javítása minden embernek fontos. Ez a másik tanulság: ha valaki ilyen beruházást képes makacs türelemmel végig vinni, az nem gondol arra, hogy innen elmenjen. Ebben a hosszú távú tervezésben is példát mutattak a településeink vezetői, közösen építettek, mert tudják: csak együtt fog sikerülni!” – mutatott rá.
A Szövetség elnöke szerint minden közösség sikerre vágyik, és ez a szennyvíztisztító állomás egy sikertörténet. „Nekünk, közösségi vezetőknek nincs más dolgunk, mint jövőt álmodni és dolgozni ezeknek a terveknek a megvalósulásáért. A legfontosabb, hogy tudjunk olyan kereteket biztosítani a következő esztendőkben, amelyek további beruházásokat vonzanak a régióba, és amelyek a megélhetés kereteit, lehetőségeit bővítik annak érdekében, hogy a jövő még inkább kiszámítható, tervezhető legyen itt, Csíkban, Székelyföldön” – fogalmazott.
Az Európai Unió által egyaránt támogatott beruházás révén a felcsíki régióban összesen 4102 víz- és 5191 szennyvízbekötést sikerült megvalósítani – ennyi háztartásnak biztosított a lehetőség rácsatlakozni a közműrendszerre. Szeptember elejétől összesen 196 háztartás élt a szennyvízbekötés lehetőségével.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA