A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Romániai Magyar Demokrata Szövetség
Csoma Botond: ami Erdélynek jó, az az egész országnak jó!
MÁÉRT - 2016. november 22., kedd 11:53

A kolozsváriak érdekeit is akarom képviselni a parlamentben - mondta Csoma Botond a Román Közszolgálati Televízió választási műsorában hétfő este. Az RMDSZ Kolozs megyei képviselőjelöltje többek közt Kolozsvár infrastruktúrájáról és az oktatásról beszélt.
„10 éve vagyok városi tanácstag, és ez idő alatt sokszor beszélgettünk Kolozsvár infrastruktúrájának a fejlesztéséről.  Ezek a projektek és ötletek, sajnos, a megbeszélés szintjén maradtak, és nem kerültek megvalósításra. A helyi civil tanács nemrégi ülésén több jelölt jelenlétében is ezt a témát feszegettük. Kolozsvár és az egész megye forgalmát csökkenteni kellene. Az elmúlt évek legnagyobb terve egy déli körgyűrű kialakítása, amelyre nagy eséllyel kapnánk Európai Uniós támogatást is. Ha esik az eső a forgalom lehetetlenné válik a városban. Ha valaki a Monostorból el akar jutni a Mără?ti negyedig, muszáj végigmennie a központon. Ha megvalósulna ez a kerülő út, akkor a főtér és a Deák Ferenc utca csak a gyalogosoké és a bicikliseké lehetne.”- fejtette ki az RMDSZ jelöltje.
Csoma Botond hangsúlyozta a minőségi oktatás szerepét, mely minden magyar diákot megillet, bárhol is éljen Erdélyben. Mindamellett, hogy a szórványvidékeken is lehetővé kell tenni az anyanyelven való tanulást a magyar gyermekek számára, sőt a tanárok fizetését is haladéktalanul meg kell emelni, a tananyag is sürgős változtatásokra szorul:
„Az RMDSZ programjában az áll: meg kell reformálni a tananyagot és a tantervet. Úgy véljük, hogy a gyerekek túlterheltek, túl sok házi feladatot kapnak. A házi feladatok eltörlését és a tananyag csökkentését szeretnénk elérni a jövőre nézve.”- jelentette ki.
Az RMDSZ jelöltje szerint a következő generáció, a most felnövő nemzedék lesz Erdély jövője. Éppen ezért sok energiát és munkát kell abba fektetniük, hogy élhető otthont biztosítsunk a fiatalok számára.
Kolozs megye parlamenti képviselőjelöltje úgy véli, ami Erdélynek jó, az az egész országnak jó, ami a magyar embereknek jó, az a román lakosoknak is a hasznára válik.
„Jelöltjeinknek több éves tapasztalata van a helyi önkormányzatokban, illetve a központi közigazgatásban. Ugyanúgy tudjuk képviselni a Kolozs megyei románok érdekeit, mint magyarokét. Az RMDSZ több alkalommal is bizonyította, hogy képviseli és megoldást talál az ország problémáira. Nem csak a magyar kisebbség, hanem az egész ország problémáival foglalkozik a Szövetség.”- nyilatkozta Csoma Botond. Ugyanakkor arra is kitért, hogy a magyarokat viszont csak a magyarok fogják képviselni a parlamentben. Minden eddiginél nagyobb szükség van ezért arra, hogy december 11-én összefogjunk!

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA