A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Romániai Magyar Demokrata Szövetség
Tánczos Barna: az erdélyi gazdák biztos jövőt érdemelnek
MÁÉRT - 2016. november 23., szerda 11:41

A falu a közösségünk megtartó ereje, ennek ellenére a vidéken élők nem részesülnek megfelelő mértékű támogatottságban – mutatott rá Tánczos Barna, az RMDSZ Hargita megyei szenátorjelöltje ma, november 23-án Kászonaltízen, ahol a helyi piacot és óvodát látogatta meg, majd tanácsülésen vett részt. A Szövetség választási programjára reflektálva elmondta: az erdélyi magyar falvak és a vidéki lakosok érdekében sürgősen bővíteni kell a vidéki jövedelemszerzési lehetőségeket, és csökkenteni kell a fölösleges terheket.
„Szenátorként azért dolgoztam, és a továbbiakban is azért fogok kiállni, hogy javuljon a vidéki lakosság életminősége, életfeltételei és jövedelmi helyzete, hiszen ez az egyetlen útja annak, hogy a vidék, főleg a kis települések elnéptelenedését, elöregedését megelőzzük, vagy legalább valamennyire csökkentsük” – fogalmazott Táncos Barna. Hozzátette: Bukarest mindeddig nem mutatott kellő érdeklődést a felsorolt problémák, a vidéken élő erdélyi magyarok sorsa iránt. Ezért is néz szembe most az RMDSZ teljes erőbedobással a falvakon élők gondjaival, és azon dolgozik, hogy a vidékiek is a nekik kijáró jólétben éljenek, hiszen fejlődő vidék nélkül erős Erdélyről sem beszélhetünk.
A szenátorjelölt kijelentette: „a következő négy évben azon dolgozunk, hogy jelentős mértékben csökkentsük a vidéki és városi életminőség között a különbségeket. Az a célunk, hogy a falusi gazdaságok közösségünk gazdasági életének motorjává váljanak, és a vidéken élők életlehetőségei érdemben javuljanak, a vidéki fiatalok jobb lehetőségekkel vágjanak bele az életbe.” Elsődleges feladatnak nevezte a birtokviszonyok rendezését és a családi gazdaságok támogatását. „Kezdeményezzük, hogy a kormány 50 ezer euróval és háromévi adómentességgel támogassa a családi vállalkozásokat. Célunk, hogy négy év alatt 2000 új, erdélyi magyar mezőgazdasági vállalkozás jöjjön létre, és ezzel itthonmaradásra bírja a fiatal vállalkozókat is. Emellett pedig rendkívül fontos, hogy 2020-ig a birtokviszonyokat is rendezzük” – szögezte le Tánczos Barna, majd hozzáfűzte: „az európai és hazai vidékfejlesztési támogatásokat is jobban ki kellene használni, hiszen az erdélyi magyar gazdák nem élnek számos lehetőséggel. Ösztönözni akarjuk a gazdákat a támogatások hatékony igénybevételére – segítséget nyújtunk a sikeres pályázáshoz, és ez hosszú távon elősegítené a versenyképesség megőrzését is.”

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA