A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Romániai Magyar Demokrata Szövetség
Novák Csaba-Zoltán: az oktatás minőségi forradalmára kell szavaznunk
MÁÉRT - 2016. november 26., szombat 19:11

December 11-én a korszerű oktatásra, iskoláink és gyerekeink biztos jövőjére kell leadnunk voksunkat – jelentette ki Novák Csaba-Zoltán, az RMDSZ Maros megyei szenátorjelöltje ma, november 26-án. „Ideje búcsút mondanunk az omladozó iskoláknak, a zsúfolt órarendnek, a tananyag túlterheltségének, hiszen gyermekeink jövője az erdélyi magyarság jövője. Ezért kell minden erőnkkel azért küzdenünk, hogy megteremtsük nekik a tanuláshoz szükséges feltételeket, hogy a lehető legtöbb eséllyel indulhassanak el az életben” – hangsúlyozta a szenátorjelölt.
„Jobb iskolákat kell építenünk, jobb képzést kell biztosítanunk a magyar gyermekeknek. Ezt csakis úgy tudjuk elérni, ha változtatunk az iskolák állapotán, könnyebben elérhetővé tesszük a diákok számára, javítunk a tanárok jövedelmi viszonyain és átalakítjuk, versenyképessé tesszük a tananyagot” – foglalata össze Novák Zoltán. A szenátorjelölt hozzátette: semmilyen körülmények között sem hagyhatjuk az iskolát, nem engedhetjük el a gyermekeink kezét. „Sajnos az utóbbi időben azt tapasztaltuk, hogy egy-egy magyarellenes közszereplő megmozdulására, akár tollvonással áthúznák egy egész iskolányi magyar gyermek jövőjét. Amíg ilyen harcokat kell folytatnunk rosszakaróink ellen, nem lesz könnyű az oktatás korszerűsítésére koncentrálni. Ameddig felfújt adminisztrációs bakik okozta problémák emésztik el az energiánkat, hogyan küzdjünk a lényeges dolgokért, gyermekeink minőségi oktatásáért? És ameddig iskoláink működtetését veszélyeztetik, hogyan fektethetnénk be az épületek javításába?” – fogalmazott a szenátorjelölt.
Elmondta: a marosvásárhelyi Római Katolikus Teológiai Líceum igazságtalan esete után jogosan érzi azt a magyar közösség, hogy veszélyben vannak magyar intézményeink, ezzel együtt pedig gyermekeink jövője forog kockán. Hozzátette: az RMDSZ továbbra is azért küzd, minden felmerülő nehézség és szembejövő akadály ellenére, hogy a romániai magyar oktatás fejlődése ne álljon meg, a fiatalok pedig ne érezzék meg a fölöttük zajló marakodásokat.Novák Zoltán rámutatott: a Szövetség választási programjában megfogalmazta, hogy kezdeményezi a tananyag csökkentését, a tanárok anyagi helyzetének javítását, a szakoktatás fellendítését, de folytatná a magyar iskolák felújítását is, azt a munkát, amelyet 27 éve folyamatosan végez. „Azt akarjuk, hogy minden magyar gyermek korszerű, jól felszerelt iskolában tanuljon, könnyen el tudjon jutni a tanintézményébe, és minőségi, tartalmas tanulással tölthesse mindennapjait függetlenül attól, hogy Erdély melyik szegletében él. Ezért kell az urnákhoz járulnunk, ezért kell szavaznunk december 11-én. Ne hagyjuk az iskolát! Ne engedjük, hogy mások döntsenek a magyar gyerekek jövőjéről” – nyomatékosított a Maros megyei szenátorjelölt.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA