A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Romániai Magyar Demokrata Szövetség
Kelemen Hunor a kulturális miniszter lemondását, illetve leváltását követeli Csíksomlyó miatt
MÁÉRT - 2016. december 5., hétfő 12:44

Négy napja döntött az UNESCO bizottsága Etiópiában a csíksomlyói búcsú ügyében: a magyarság egyik legjelentősebb zarándoklata nem került fel a szellemi világörökség listájára, mert a kulturális tárca államtitkára elgáncsolta az előterjesztést. Kelemen Hunor szövetségi elnök szerint az nem elfogadható, hogy egyik nap a román állam meghívja Ferenc pápát Romániába, másnap pedig elutasíttatja a legnagyobb katolikus búcsút és annak felvételét az UNESCO világörökségi listájára.
Alcsíki egyházi vezetők, polgármesterek előtt adott hangot felháborodásának Kelemen Hunor szövetségi elnök annak kapcsán, hogy az UNESCO Etiópiában ülésező bizottsága december elsején elutasította a csíksomlyói búcsú, az egyik legjelentősebb magyar, vallási zarándoklat felvételét a szellemi világörökségi listájára. Az RMDSZ elnöke felelevenítette, hogy a dossziét 2011-ben állították össze először, közösen az egyházzal, a Ferences renddel, a megyei és helyi önkormányzatokkal, majd az Ungureanu-kormány bukása után, a Szövetség elnökét követő kulturális miniszter elszabotálta. 2014-ben sikerült újrakezdeniük és leadniuk a dossziét. Habár már az idei év közepén voltak jelei annak, hogy a kulturális tárca visszavonná a katolikus zarándoklat jelölését, végül nem tették meg – ezt kérte Kelemen Hunor a miniszterelnöktől, illetve Korodi Attila képviselő a kulturális miniszterhez címzett levelében. Noha a jelölést nem vonták vissza, az UNESCO-bizottság ülésén a felterjesztés ellen beszélt a kulturális tárca államtitkára – összesen 10 ország kapcsán kért pontosítást az UNESCO, de az államtitkár nem tette ezt meg a csíksomlyói búcsú kapcsán, és a bizottság döntését követően hazudott a történtekről.
 „A múlt héten Etiópiában Románia a saját előterjesztése ellen beszélt. Meggyőzött még három államot, Ciprust, Mexikót és Ausztriát, akik szintén a dosszié ellen beszéltek, és a bizottság elutasította a csíksomlyói búcsú felvételét a szellemi világörökségi listára. Ez elfogadhatatlan, ez megint azt üzeni a román állam részéről, hogy nem akarnak elfogadni semmi mást, ami nem román, vagy nem ortodox. Semmibe nem került volna a román államnak, hogy a saját dossziéját fenntartsa, és megtegye a világ legtermészetesebb gesztusát a római katolikusok, az erdélyi magyarok felé. Éppen ezért kérem a kulturális miniszter lemondását, illetve leváltását” –jelentette ki. Az elnök rámutatott, olyan még soha nem fordult elő az UNESCO történetében, hogy egy állam a saját dossziéja ellen beszéljen. Sőt, azt is furcsának találja, hogy egyik nap meghívják Ferenc pápát Romániába, másik nap pedig a legnagyobb katolikus búcsút és annak elismerését az UNESCO világörökségi listájára, elutasíttatják. „Ez a két vonat a fejükben előbb-utóbb össze fog ütközni, mert nem lehet, hogy két vonat, ugyanazon a pályán egymással szembe megy, ne találkozzon. A román állam folyamatosan azt próbálja üzenni nekünk, hogy legyünk kicsik, hajtsuk le a fejünket és fogjuk be a szánkat. Nekünk meg azt kell megmutatni, hogy talpon maradunk, és ha elbotlasztanak, újraindulunk. A következő évek erről fognak szólni, és újra bebizonyosodott, hogy csak magunkra számíthatunk. Vasárnap eldől, hogy erős magyar képviselettel harcolunk értékeinkért Bukarestben, vagy azokra bízzuk Erdély jövőjét, akiknek csak Bukarest a fontos. Ezért kell elmennünk szavazni vasárnap” – szögezte le.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA