A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Romániai Magyar Demokrata Szövetség
A külföldön élő magyarokat is szavazásra biztatja az RMDSZ
MÁÉRT - 2016. december 6., kedd 13:22

„Erdély jövője minden erdélyi magyar ügye, azoké is, akik kényszerűségből költöztek el szülőföldjükről, és jelenleg külföldön élnek. El kell menni szavazni az itthonmaradt barátokért, családokért, és azért, hogy Erdély egy olyan hely lehessen, ahova megéri visszatérni” – hangsúlyozta Kovács Péter, az RMDSZ ügyvezető elnöke kedd délelőtt. A Szövetség külföldi szenátori jelöltlistáját vezető politikus elmondta: az RMDSZ arra kér minden erdélyi magyart, aki Magyarországon vagy bárhol máshol külföldön él, hogy vegyen részt a vasárnapi parlamenti választáson, támogassa szülőföldjét, támogassa az erdélyi magyarokat szavazatával. Szerinte minden magyar közös érdeke, hogy Romániában erős legyen a magyar képviselet.
Mint ismeretes vasárnap regisztráció nélkül, a külföldön élő, bejelentett lakhellyel rendelkező román állampolgárok a diplomáciai képviseleteken adhatják le voksukat, azok pedig, akik előzetesen regisztráltak, levélben szavazhatnak. Magyarországon, Budapesten Románia Magyarországi Nagykövetségén és a Budapesti Kulturális Intézetben, valamint Szegeden és Gyulán, a főkonzulátusokon lehet az urnákhoz járulni.
„Fontos, és sorozatosan fel kell hívnunk a figyelmet arra, hogy vasárnap nem szavazhatnak azok, akik turistaként tartózkodnak külföldön, és azok sem, akik határon túl élnek, de nem rendelkeznek hivatalos állandó vagy ideiglenes lakcímmel” – fejtette ki.
„Minden magyar szavazat számít. Akár a Székelyföldről, akár a szórványból, a Partiumból, a Bánságból, a Kárpátokon túlról vagy a külföldi 417 szavazókörzetből érkezik. Vasárnap mutassuk meg az erdélyi magyarok összetartó erejét!” – hangsúlyozta Kovács Péter.
Azok, akiknek állandó lakhelyük külföldön van, útlevéllel - amelyben szerepel az állandó lakhelyre vonatkozó bejegyzés - szavazhatnak. Akiknek ideiglenes lakhelyük van külföldön, a személyi igazolvánnyal vagy útlevéllel - ehhez mellékelni kell az adott ország hatóságai által kiadott iratot, amivel az ideiglenes lakhelyet igazolni tudja - voksolhatnak. A külügyminisztérium által összeállított, külföldön szavazóknak szóló kisokosban megtalálható, hogy melyik országban, városban hol vannak a szavazókörzetek, illetve, milyen igazoló dokumentumokkal kell az urnákhoz járulnia azoknak, akik külföldön voksolnak.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA