A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Romániai Magyar Demokrata Szövetség
Novák Csaba Zoltán: nem hátrálhatunk meg, erős közösségként kell fellépnünk december 11-én
MÁÉRT - 2016. december 6., kedd 16:09

„Úgy tűnik, a marosvásárhelyi római katolikus iskola körül kialakult helyzet tisztázása csak a magyar embereknek, magyar szervezeteknek fontos. Értetlenül állunk a Római Katolikus Gimnázium épületében működő Unirea Líceum szülői közösségének feljelentése előtt, amelyben a magyar iskolát létrehozó tanácshatározat jogszerűségét támadta meg a Maros megyei törvényszéken. Úgy gondolom, hogy az Alkotmány előírásaival mennek szembe az ilyen jellegű intézkedések, amelyek egy magyar iskola beszüntetését célozzák közigazgatási perekkel” – mutatott rá Novák Csaba Zoltán, az RMDSZ Maros megyei szenátorjelöltje Marosvásárhelyen. Hozzátette: „közösségünket folyamatosan újabb és újabb támadások érik. Már nemcsak az a kérdés, hogy bővíthetjük-e megszerzett jogainkat, hanem az is, hogy visszaveszik-e azokat tőlünk. Folyamatosan kísérletet tesznek arra, hogy megfélemlítsenek, hogy különböző bírósági, közigazgatási eszközökkel, törvénykezésekkel megszerzett jogainkat megvonják, megcsorbítsák, akár a nyelvhasználatról, akár a szimbólumhasználatról, akár egy iskoláról van szó.”
Novák Csaba Zoltán, az RMDSZ szenátorjelöltje továbbá hangsúlyozta, hogy mindamellett, hogy a romániai intézményrendszerek egymásra hárítják az ideiglenes iskolaigazgató mielőbbi nevesítését, az oktatók és a kisegítő-személyzet bérezését még mindig nem sikerült megoldani. „Jelenleg a római katolikus gimnáziumban dolgozó pedagógusok és a kisegítő-személyzet nem jutnak fizetéshez azért a munkáért, amit az elmúlt hónapban, illetve most végeznek. Az ügyészségi vizsgálat nem befolyásolja a jelenlegi iskolaévet, az iskola jogszerűen működik és a kiadott oklevelek is érvényben vannak” – fejtette ki Novák Csaba Zoltán szenátorjelölt.
A szenátorjelölt úgy értékelte, hogy mind magyar, mind pedig román vonalon arra kell törekednie a közösségnek, hogy együttműködjön, és egymást tiszteletben tartsa. „Ez az eset is az bizonyítja, hogy erős magyar képviseletre van szükség. Ha nincs magyar képviselet, akkor a Szövetség 27 éves tevékenysége alatt felépített intézményrendszer kerül veszélybe. Az RMDSZ a rendszerváltás óta küzd a parlamentben, kormányon és ellenzékben azért, hogy több jogot, nagyobb biztonságot és a magyar közösségnek több tiszteletet vívjon ki. Az RMDSZ idén felfrissült erővel vág neki a munkának. Szükség lesz erre az erőre, hogy az előttünk tornyosuló akadályokkal bátran és nagy erővel szembe tudjunk menni” – tette hozzá Novák Csaba Zoltán szenátorjelölt.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA