A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Tőkés László EMNT-elnök sajtóirodája
Tőkés László nyilatkozata a küszöbön álló romániai parlamenti választások tárgyában
MÁÉRT - 2016. december 7., szerda 19:56

Az Európai Unió meghatározó fontosságú országaiban, valamint az Egyesült Államokban egyre erősödő lázadás van kibontakozóban a hatalmat jó ideje birtokló, önmagát lejáratott balliberális és opportunista politikai elittel szemben. A Colectiv-tűzeset alkalmával kirobbant népharag az egész romániai politikai osztály és posztkommunista berendezkedés azonnali leváltását követelte.
Furcsa fintora a sorsnak, hogy a felfokozott nemzetközi és hazai elégedetlenség körülményei között a többszörösen levizsgázott román politikai elit a küszöbön álló parlamenti választásokon újrázásra készül, a közvélemény-kutatások pedig egyenesen a csontja velejéig korrupt utódkommunista Szociáldemokrata Párt választási győzelmét jósolják.
A választáson induló román pártok jelöltlistáinak személyi összetétele is híven jelzi a bukott rezsim áldatlan folytonosságát. A Közpolitikai Intézet (JPP) frissen közzétett jelentése szerint a jelenleg hivatalban lévő parlamenti képviselőknek csaknem a fele újrázna: 55% a szociáldemokraták (PSD, 47% a nemzeti liberálisok (PNL), 78% a liberális demokraták (ALDE) és 60% az RMDSZ színeiben. Üdítő kivételt jelent ebben a tekintetben a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) újdonsült pártja.
Amint látható, ezen visszarendeződési jelenség alól az RMDSZ sem képez kivételt. Nem igaz tehát, hogy egy egyeduralmi pozícióban lévő magyar párt jelöltlistáinak kínálata érdemben a megújulás irányában mutatna. A hetedik mandátumukat követően is újrázni készülő Verestóy Attila szenátor és Márton Árpád képviselő lejáratódott személye állításunkat jól példázza. Mint ahogyan a bihari Szabó Ödön és Biró Rozália újraindítása is a régi korrupt irányvonal túlélési szándékát tanúsítja, félve őrzött mentelmi joguk biztosításával.
Méltán háborít fel bennünket a székelyföldi autonómia oldalán álló magyar közszereplőknek a román igazságszolgáltatás általi meghurcolása, perbe fogása. Ez azonban semmiképpen sem késztethet bennünket arra, hogy összefogjunk Olosz Gergellyel és a romániai korrupció magyar képviselőivel – közük is azokkal a bihari jelöltekkel, akik az érmindszenti-nagyváradi Ady-központ elbitorlásával a magyar államot, a magyar adófizetőket meglopták, vagy azzal a Bíró Zsolt marosi képviselőjelölttel, aki – Biró Rozália házassági rokonaként – nyerészkedés céljából készül a bukaresti parlamentbe.
Kelemen Hunor RMDSZ-elnök arról próbálja meggyőzni Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy Erdély megvalósult a „magyar összefogás”. Ezzel szemben nyílt titoknak számít, hogy az RMDSZ kampányfogásának és kommunikációs trükkjeinek köszönhetően felfuttatott Magyar Polgári Párt valójában nem is létezik, illetve árnyéklétét a háttérben munkálkodó Szász Jenő volt pártelnök befolyásának köszönheti.
Az RMDSZ nem más, mint a romániai MSZP. Választási hazugságkampánya posztkommunista politikai módszertanára vall. Az erdélyi nemzeti oldalt megosztva – az MPP-t bekebelezve és az Erdélyi Magyar Néppártot kitaszítva – román állami segédlettel és finanszírozással él és uralkodik. Elszabadult korteshadjáratában a „magyar képviselet” sorsdöntő fontosságával és elvesztésének a veszélyével riogat, miközben a „Lex UDMR” alternatív választási küszöbje által parlamenti tagsága eleve biztosított.
Közhelyes megállapítás, hogy a választások alkalmával a román fél minden esetben notórius módon előhúzza a „magyar kártyát”. Ez esetben viszont legalább ennyire igaz, hogy pártpolitikai céljai elérése végett az RMDSZ a „román kártyát” alkalmazza. Minden valóságtartalmuk ellenére erről szól a magyar sérelmek intenzív bevetése. Ezzel kapcsolatban egy román kommentátor joggal állapítja meg, hogy „a magyar politikusok tökéletesen elrománosodtak”.
A romániai népfelkelés közelgő évfordulóján, abban játszott élenjáró szerepe okán erdélyi magyarságunknak ragaszkodnia kell a szabadság és a demokrácia értékeihez. Az elmúlt két és fél évtizedben az RMDSZ gyakorlatilag elárulta a saját programjában meghirdetett közösségi önrendelkezés ügyét – ezért a hisztérikusan hangoztatott „románveszélyen” alapuló választási kampánya teljességgel hiteltelen. Az erdélyi magyarság mostanra kialakult helyzete és a magyar képviselet végletes meggyengülése miatt elsősorban őt terheli a felelősség.
Mindezeket szem előtt tartva, egyházaink és magyar közösségünk még csak hallgatólagosan sem engedheti meg, hogy a templom és iskola Reményik Sándor-i eszményét az RMDSZ-párt olcsó szavazatszerző céljai szolgálatába alacsonyítsa.
Huszonhét év után a rendszerváltozást kisebbségpolitikai téren is folytatnunk kell. Kövér László házelnöknek nincs mit keresnie Verestóy Attila vagy Szabó Ödön és Biró Rozália társaságában.
A Fidesz-KDNP példásan következetes a demokratikus rendszerváltozás folytatásában, vagy éppen az MSZP és a Jobbik iránti viszonyulásában. Hasonló következetességet kell nekünk is tanúsítanunk az RMDSZ és az MPP, illetve kettőjük politikai paktuma irányában.
 
Nagyvárad, 2016. december 7.
 
Tőkés László,  az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke
 
 

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA