A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Újabb fontos tisztségekre nevezték ki Jankovics Róbertet
MÁÉRT - 2016. december 8., csütörtök 11:03

A horvát szábor képviselőjeként Jankovics Róbert lett a horvát parlament és a magyar Országgyűlés baráti tagozatának társelnöke, valamint őt nevezték ki egyhangúlag a zágrábi kormány múlt heti ülésén a nemzeti kisebbségek operatív programját kidolgozó munkacsoport tagjává.
 
Újabb rangos és fontos tisztségekre nevezték ki Jankovics Róbertet, a horvátországi magyarság parlamenti képviselőjét a múlt héten.
Mint azt korábban megírtuk, Jankovics Róbertet képviselőtársai a nemzeti kisebbségek frakciójának alelnökévé választották, a szábor egyhangúlag őt nevezte ki a szábor költségvetési és a nemzeti kisebbségekkel foglalkozó bizottságába, valamint a természeti csapások által okozott károk felmérésével foglalkozó szakbizottság tagjává.
A parlament illetékes bizottságának múlt heti ülésén pedig Jankovics Róbertet egyhangúlag kinevezték a horvát szábor és a magyar Országgyűlés baráti tagozatának társelnökévé. (A magyar Országgyűlés részéről a társelnök már korábbról Firtl Mátyás képviselő.)
A horvát kormány miniszterei múlt heti ülésükön Jankovics képviselőt a nemzeti kisebbségek operatív programját kidolgozó munkacsoportba is beválasztotta.
- Mindkét tisztséget elsősorban a magyarságunknak szóló elismerésként könyvelem el. Az összetett magyar-horvát viszony idején a két országgyűlés baráti tagozata most fontosabbnak tűnik, mint a korábbi években volt, így erre igyekszem majd minél több időt szánni. Biztos vagyok benne, hogy Firtl Mátyás társelnökkel jól együtt fogunk működni, és remélem, hogy a következő időszakban sor kerülhet a „jobb időkre váró”, a horvát-magyar barátságról szóló nyilatkozat elfogadására is mindkét parlament részéről. Ami a nemzeti kisebbségek operatív programjainak kidolgozására létrehozott kormánytestületet illeti, ez szerepel a kormányprogramban, és örülök neki, hogy az Andrej Plenković vezette kabinet betartotta a megbeszélteket, és még az idén elkészülhetnek a programok minden nemzeti kisebbségre lebontva. Mindez azt bizonyítja, hogy rendkívül komoly és felelős kormányunk van, amely bennünket, nemzeti kisebbségi képviselőket is komoly és fontos partnerként kezel – nyilatkozta Jankovics Róbert parlamenti képviselő.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA