A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Húsz éve alakult meg a HMDK Isztria megyei egyesülete
MÁÉRT - 2016. december 8., csütörtök 11:07

A Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége (HMDK) alapszervezeteinek nagy része Baranya és Szlavónia területén működik, de több egyesületük a tömbtől távolabb, a szórványban tevékenykedik. Ezek egyike a HMDK Isztria megyei egyesülete, amely az elsők között alakult meg a tagszervezeteik közül.
Lőcsei József, az Isztria megyei magyar egyesület elnöke a megalakulásuk 20. évfordulóján rendezett ünnepségen elmondta, két évtizede a kulturális értékek közvetítése és a magyar közösség megtartásának a szándéka vezérelte őket.
- Céljaink azóta sem változtak. Folyamatos működésünk titka a közösség erejében rejlik. Külön hangsúlyt fektetünk a hagyományápoló tevékenységekre, hogy mindenki érezze annak nemzetmegtartó és magyarságtudat-formáló erejét – mondta Lőcsei József, aki hozzátette azt is, fontos a szerepük az értékek átörökítésében is. Rendszeresen magyar rendezvényeket tartanak, elsősorban nemzeti ünnepeink alkalmával, ám a legnagyobb és leglátogatottabb általuk szervezett esemény a Pólai Magyar Hét, amellyel a magyar kultúrát és hagyományokat népszerűsítik az Isztriai-félszigeten.
A HMDK számára fontos, hogy a kis közösségekben élő magyarok megőrizzék identitásukat, a magyar nyelvet és a magyar kultúrát, így a legínségesebb időkben is igyekezett támogatni a pulai székhelyű HMDK-szervezetet. - Jól tudjuk, hogy sokkal nehezebb a dolguk, mint a drávaszögieknek, hiszen nem magyar többségű közösségekben élnek, nem tudják mindennapjaikban megélni magyarságukat. Ezért különösen fontos számunkra ez az egyesület, amely az egyik utolsó mentsvára a szórványban élő magyarságnak. Így a továbbiakban is számíthatnak szervezetünk támogatására – üzente Jankovics Róbert, a HMDK ügyvezető elnöke, parlamenti képviselő a szervezetnek

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA