A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Romániai Magyar Demokrata Szövetség
Kelemen Hunor és Orbán Viktor közös üzenete: minél nagyobb számban vegyenek részt a vasárnapi parlamenti választáson a magyarok
MÁÉRT - 2016. december 8., csütörtök 13:12

Szatmárnémetiben találkozott Kelemen Hunor szövetségi elnök Orbán Viktorral, Magyarország miniszterelnökével, a Fidesz Magyar Polgári Szövetség elnökével december 8-án. A sajtótájékoztatón a két vezető közösen nyilatkozott, miszerint aki nem áll ki saját magáért, nem gondoskodik a saját képviseletéről, azon a többség át fog nézni. Ezért arra bíztatják az erdélyi magyarokat, hogy minél nagyobb számban és teljes erővel vegyenek részt a vasárnapi parlamenti választáson.
Immár második alkalommal érkezett Szatmárnémetibe Orbán Viktor miniszterelnök az elmúlt években: 2014-ben, a partiumi városban az európai parlamenti választáson való részvételre buzdította a romániai magyarokat Kelemen Hunor szövetségi elnökkel együtt. Ezúttal a december 11-ei parlamenti választás tétjéről beszéltek.
„Bennünket leginkább a vasárnapi választások kimenetele foglalkoztat, az, hogy az erdélyi magyarok, a romániai magyarok, a partiumi, bánsági magyarok milyen erőt tudnak felmutatni december 11-én” – fogalmazott Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke, majd Orbán Viktor miniszterelnököt, mint kampányban jártas személyt idézte: kis győzelem, kis jövő, nagy győzelem, nagy jövő. Kelemen Hunor szerint a romániai magyarság számára a nagy győzelmet az erős parlamenti képviselet jelenti, hiszen az mutatja, hogy az erdélyi magyar közösségi lét alapjai Romániában erősek. „Sorsdöntő választás az idei, ugyanis a következő esztendőkben nagyon jelentős reformokra kerül sor: közigazgatási reformra, oktatási reformra, olyan kérdéseknek az eldöntésére, amelyek minden egyes embernek, így az erdélyi magyar embereknek is, a romániai magyar közösségnek is hosszú évtizedekre meghatározzák az életét. Ezért mi azt szeretnénk, hogy bele tudjunk szólni a döntésekbe, hogy ne lehessen megkerülni azt az 1 millió 300 ezer magyar embert, aki Romániában él, aki a nemzeti identitását, kultúráját fontosnak tartja, és meg akarja őrizni, újra akarja termelni, meg akarja erősíteni. Ezért kell elmennünk a választásokra, ezért kell jelen lennünk” – szögezte le a szövetségi elnök.
Kelemen Hunor szerint az RMDSZ megtette, amit morális kötelességének tekintett: megteremtette az összefogást, a Magyar Polgári Párt jelöltjei is indulnak az RMDSZ listáján. „Ezáltal is üzenjük a romániai magyar embereknek, hogy amikor a közös dolgainkról van szó, akkor összefogunk, akkor félreteszünk mindent, ami a múltban bennünket esetleg elválasztott, és együtt tudunk fellépni a romániai magyar ügyért” – fogalmazott rámutatva arra is, hogy a magyar ügy mellett az egész társadalom gondjaira hihető, hiteles, megvalósítható válaszokat adtak. Megköszönte a magyar kormány, a Fidesz támogatását, majd arra bíztatott mindenkit, hogy vasárnap vegyen részt a választáson.
 
Orbán Viktor miniszterelnök gratulált az RMDSZ elnökének, amiért sikerült megteremteni az adott körülmények között létrehozható legszélesebb összefogást a parlamenti választásra. „Összefogni mindig jobb, mint széthúzni, ezt biztosan állíthatjuk, és ha valaki, akkor mi magyarok ezt pontosan tudjuk” – tette hozzá.
A román-magyar kapcsolatok összefüggésében kiemelte: Magyarország egy sikeres Romániában érdekelt. Mint fogalmazott, részben felebaráti okokból kíván sikert Románia minden polgárának, részben pedig azért, mert Románia sikere felértékeli Magyarországot is.
Másfelől azonban, amint a miniszterelnök elmondta, nem mindegy, hogy ebben a politikai térben, a bukaresti parlamentben a nagyszámú magyar közösség képviselteti-e magát, vagy sem. „Én optimista ember vagyok, és a magyar képviselet melletti érveket nem a fenyegetettség szempontjából fogalmazom meg. De okosnak, optimistának lenni nem azonos a vaksággal. Természetesen nem mehetünk el amellett szó nélkül, hogy vannak olyan jelenségek, és vannak olyan fejlemények ma a romániai magyar közösség környékén, az őt körülölelő román politikai világban, amely fenyegetettséget jelent. Ezek kifejezetten kedvezőtlen tendenciák, úgy érezzük, hogy nem mindig kapják meg az itt élő magyarok az őket megillető tisztelet, és úgy érezzük, hogy a fejlődésük elől nem segít a román hatalom minden lehetséges akadályt eltávolítani. De azt gondolom, hogy ez egy pozitív hozzáállás esetében inkább csak egy zárójeles megjegyzés kell, hogy legyen, mert én szentül hiszek abban, hogy ha Románia megfelelő politikai vezetést választ a maga számára, és a magyar kormánnyal is meglesz az együttműködésre való hajlam, akkor annak az Erdélyben, a Románia területén élő magyar közösség is előnyeit fogja élvezni” – fejtette ki.
A miniszterelnök leszögezte, habár ők együttműködésre fognak törekedni, azt a Romániában élő magyaroknak kell tudomásul venni, hogy aki nem áll ki saját magáért, aki nem gondoskodik képviseletéről, ott, ahol lenne képviselendő magyar érdek, azon a többség át fog nézni. „Azt szeretném, ha nem lehetne átnézni a magyarokon, azt szeretném, ha a magyarok kiállnának a saját érdekeikért, ha lenne saját hangjuk, ha felszólalnának a saját érdekükben, és jótékony eszközként szolgálnának a román-magyar együttműködés tekintetében is. Arra szeretném bíztatni az összes magyar embert, aki a mai Románia területén él, hogy a most előttünk álló parlamenti választáson, december 11-én minél nagyobb számban és teljes erővel vegyenek részt. Ez befolyásolni fogja az ő személyes életminőségüket, a településük lehetőségét, az itteni magyar közösség erejét és életlehetőségét, és befolyásolja a román-magyar kapcsolatokat, és ezen keresztül az anyaországot is. Nekünk, anyaországbeli magyaroknak is fontos, hogy az itteni magyarok elmenjenek választani. Tisztelettel arra kérem önöket, hogy ezt tegyék meg” – hangsúlyozta a miniszterelnök.
Habár a vasárnapi választás adta a találkozó fő apropóját, a miniszterelnök elmondta, Szatmárnémeti polgármesterével megállapodtak abban, hogy Magyarország támogatja kérésüket, és megépítik azt a 35-40 kilométeres autópályát, amely összeköti a várost Európával. Újságírói kérdésre válaszolva a miniszterelnök beszélt a román-magyar viszonyról, illetve arról, hogy Szijjártó Péter magyarországi külügyminiszter miért utasította úgy a magyar diplomatákat, hogy ne vegyenek részt a december elsejei ünnepségeken, fogadásokon. „Én egy régi vágású felfogást képviselek. Azt gondolom, hogy az őszinteség a legjobb módszer, akkor is, ha kényes ügyekről van szó. Itt kétségkívül egy diplomáciai szempontból kényes kérdésről van szó, de még mindig jobb az őszinteséggel együtt járó konfliktust vállalni, mint kétszínűnek lenni. A helyzet úgy fest, hogy miután december elsején a magyaroknak nincs mit ünnepelni, nem ünnepelnek. Ez szerintem egy helyes dolog, és ez szerintem egy sokkal világosabb viszonyt teremt a románság felé is, mintha úgy csinálnák mintha, de ők is tudják, hogy nem, és az egész egy nagy őszintétlenség lesz. A magyar diplomácia helyesen járt el, amikor az egyenes utat választotta, ez a helyzet, ezzel kell együtt élni, ez a történelem” – szögezte le Orbán Viktor miniszterelnök.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA