A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Romániai Magyar Demokrata Szövetség
Ötödik alkalommal adták át az Erdélyi Magyar Kortárs Kultúráért díjakat
MÁÉRT - 2017. január 23., hétfő 11:45

A magyar kultúra napja alkalmából az RMDSZ évente jutalmazza azokat a művészeket, akik az erdélyi magyar kultúra átörökítéséhez, megismertetéséhez kiemelt módon hozzájárulnak. Vasárnap, január 22-én a sétatéri Kaszinó épületében az Erdélyi Magyar Kortárs Kultúráért Díjátadón a Szövetség idén is három jeles erdélyi magyar művészt méltatott: irodalom kategóriában Márton Evelin írónőt, képzőművészeti tevékenységéért Berszán Zsoltot, az előadóművészet terén pedig Csíky Boldizsár Tamás zongoraművészt.
Márton Evelin írónő Szalamandrák éjszakái című könyvéről Vida Gábor író kijelentette: minden bizonnyal az egyik legsúlyosabb regény, amit itt és most, a mai Romániában írtak. „Márton Evelin a saját történeteit és a mi történeteinket mondja. Ami elmesélhető, az meg is történhet, ami megtörtént, az nem mindig mesélhető. Pontos és finom, szókimondó és tapintatos, nem stilizál, mert szeret élni, nem általánosít, mert a próza mindig az egyedit keresi, a gyakorlat van előbb, az elmélet nem fontos. Aki olvassa, meg fogja találni magát benne” – tapintott rá a kötet varázsára Vida Gábor.
Berszán Zsolt képzőművész alkotásairól Széplaky Gerda esztéta méltatását Laczkó Vass Róbert műsorvezető tolmácsolta: „Berszán Zsolt a kortárs nemzetközi képzőművészet meghatározó szereplője, akinek az elmúlt évtizedben számos jelentős művészeti központban volt emlékezetes kiállítása.” Széplaky a méltatásban rámutatott: „a szigorú esztétikai koncepcióhoz és a rendíthetetlen morális mércéhez való ragaszkodás Berszánnál nem pusztán a székely lelkületet meghatározó dacból fakad, hanem egy olyan szuggesztív belső erőből, amely csak a legnagyobb művészek sajátja.”
Az előadóművészet kategóriában díjazott Csíky Boldizsár Tamás zongoraművészről Bálint Benczédi Ferenc unitárius püspök beszélt. Kiemelte: több mint 800 koncertet és szólóestet adott Romániában és külföldön, világhírű karmesterekkel dolgozott, valamennyi romániai szimfonikus zenekarral koncertezett, gyakran hívják nemzetközi versenyek zsűrijébe és országszerte, illetve külföldön is tart mesterkurzusokat. Kiemelkedő oktató képességeit igazolja, hogy diákjai hazai és külföldi versenyeken díjazottak, többen közülük gyakorta koncerteznek és kiváló oktatók.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA