A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Nagy érdeklődés mellett tartottak tájékoztatót a HMDK gazdaságfejlesztési programjáról
MÁÉRT - 2017. január 25., szerda 10:41

Nagy érdeklődés övezte a HMDK Vidék- és Gazdaságfejlesztési programjával kapcsolatban múlt héten tartott tájékoztatót.

Az előadókat és a résztvevőket Jakab Sándor, a HMDK elnöke köszöntötte, majd elmondta, hogy a magyar kormány elfogadta a HMDK 2016-2020-as időszakra vonatkozó Vidék- és Gazdaságfejlesztési Programját, a magyar Országgyűlés pedig megszavazta a 2017-es költségvetési részt is. A HMDK ötéves gazdasági programja ötszázmillió forintos összeggel szerepel a 2017-es magyar költségvetésben.
Skapinyecz Péter, az MNKH Közép-európai Kereskedelemfejlesztési Hálózat igazgatója, valamint a vajdasági és a kárpátlajai programok kuratóriumi tagja elsősorban a vajdasági tapasztalatokról beszélt. Több hasznos tanácsot adott a leendő pályázóknak is. Ezt követően bemutatta a Kereskedelemfejlesztési Hálózatot.
Kiss-Parciu Péter, a Külkereskedelmi és Külügyminisztérium határ menti gazdaságfejlesztésért felelős helyettes államtitkára leszögezte, a magyar kormány számára prioritás a határ menti területek gazdasági fejlesztése, a határon túli gazdaságfejlesztési programok ezt a célt szolgálják. Ami a pályázatokat illeti, a kormány nem arra törekszik, hogy versenyhelyzet alakuljon ki a jelentkezők között, hanem arra, hogy azok, akik jogosultak és érdemesek a támogatásra, mindenképpen megkapják azt.
Jakab Sándor elmondta, hogy a gazdaságfejlesztési program lebonyolítására egy alapítványt hoznak létre, a vajdaságiakhoz hasonlóan, amelynek egy öttagú kuratóriuma lesz, akik a pályázati kiírásokról és a beérkezett pályázatokról is döntenek majd, illetve javaslatot tesznek, a végleges döntés azonban az anyaországban születik meg.
A gazdaságfejlesztési iroda vezetője Pajrok Andor közgazdász lesz, aki a lakossági fórum résztvevőinek bemutatta a három pályázati javaslatot, beszélt a feltételekről. Kifejtette, hogy előtérbe helyezik a termőföldvásárlást, a mezőgazdaság gépesítését, modernizálását, állattartó telepek létesítését és fenntartását, vállalkozások alapítását.
A tájékoztató jellegű fórum résztvevői kérdéseket tehettek fel az előadóknak.
Az eseményen részt vett De Blasio Antonio eszéki magyar főkonzul, Decsi István, Pécs alpolgármestere munkatársaival,  Csallóközi Eszter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium osztályvezetője, valamint Mikes Éva, a Fidesz pécsi szervezetének egykori kiemelkedő politikusa,volt pécsi alpolgármester.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA