A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Kiállítás-megnyitó és lemezbemutató az eszéki magyar iskolaközpontban
MÁÉRT - 2017. január 25., szerda 10:44

Az Eszéken működő Horvátországi Magyar Oktatási és Művelődési Központban (HMOMK) a múlt héten nyitották meg a Magyarok a Szovjetunió táboraiban 1944-1956 című vándorkiállítást, valamint Szabó Enikő és zenekara Szoknyák a porban című lemezbemutatójára is sor került.
 
Magyarország kormánya a 2015. évet a hetven évvel ezelőtt a Szovjetunióba hurcolt politikai foglyok és kényszermunkások emlékévévé nyilvánította, majd a Gulag-emlékévet 2017. február 25-ig meghosszabbította. Ennek kapcsán a Magyarság Háza (Budapest) programsorozata keretében 20 külhoni magyar településre is eljuttatják a Veritas Történetkutató Intézet rendezésében megvalósuló tárlatot, amely korabeli fényképek és dokumentumok segítségével mutatja be a szovjet táborokba hurcolt magyarok történetét. A múlt héten Eszéken is megnyitották a kiállítást.
Andócsi János, a HMOMK igazgatója köszöntőjében leszögezte, a fiatalokban fontos tudatosítani azt, hogy vallásuk, hovatartozásuk vagy véleményük miatt embereket ítéltek el a múltban, és távoli vidékekre vitték el őket.
- A mi vidékünkről is hurcoltak el embereket a munkatáborokba, és sokan nem tértek haza. Többek között ezért is fontos, hogy ezekről minél többet megtudjunk. Arra buzdítok mindenkit, hogy aki látni szeretné a kiállítást, az látogasson el intézményünkbe, február 10-ig lesz megtekinthető, a központ mindenki előtt nyitva áll – mondta Andócsi János.
A kiállítást Pirityiné Szabó Judit, a Nemzetpolitikai Államtitkárság főosztályvezetője nyitotta meg, aki ezúton is gratulált a központ új igazgatójának a kinevezéséhez, és hogy ezekből az eseményekből is látszik az új szemlélet, melynek köszönhetően az eszéki központ újra visszakerült a Kárpát-medencei magyar vérkeringésbe. A kiállítási anyaggal kapcsolatban elmondta, kiemelt célkitűzés, hogy a történelmünket, múltunkat megismerjük.
- Most egy olyan kiállítást hoztunk el, amely a 20. század egyik történelmi fehér foltját dolgozza fel, mutatja be – mondta Pirityiné Szabó Judit.
A kiállítást Marinovich Endre, a VERITAS Történetkutató Intézet  főigazgató-helyettese mutatta be.
A tárlat megnyitóját kulturális program követte, méghozzá egy koncert formájában: Szabó Enikő és zenekara Szoknyák a porban című lemezéről hallhattunk válogatást.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA