A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
A HRT igazgatójával tárgyalt parlamenti képviselőnk
MÁÉRT - 2017. február 9., csütörtök 11:17

A horvát száborban Blago Markotával, a HRT megbízott igazgatójával és Božidar Domagoj Burićtyal, a HRT programfelelősével tárgyalt Jankovics Róbert, a horvátországi magyarság parlamenti képviselője.
Jankovics Róbert lapunknak elmondta, a tartalmas, több mint kétórás megbeszélésen több témát is érintettek. Szavai szerint a legfontosabb közülük az volt, hogy a Horvát Kormány és a HRT között 2012-ben megkötött szerződés májusban lejár, ezért fontosnak tartják, hogy a kisebbségi képviselők, mint a kormánykoalíció tagjai, részt vegyenek az új szerződést előkészítő tárgyalásokon.
- Számunkra, a horvátországi magyarság számára a legfontosabb, hogy az új szerződésben rögzítsék a horvát köztévén eddig „rendelkezésre álló” percek bővülését egy önálló adás formájában, és hogy így alkalmunk legyen saját nyelvünkön megszólalni a HRT-ben, a mi általunk készített műsorokban. Természetesen erre más kisebbségek is igényt tartanak, de egyikük sem rendelkezik olyan jó felszereltséggel és szakértelemmel, mint a HMDK által működtetett Drávatáj szerkesztősége. Minderre határozott ígéretet kaptunk Markota és Burić uraktól - nyilatkozta lapunknak Jankovics Róbert, a horvátországi magyarság parlamenti képviselője, a kisebbségi frakció alelnöke.
A tárgyaláson jelen volt még Vladimir Bilek, Mile Horvat, Veljko Kajtazi és Furio Radin parlamenti képviselők is.
A honvédő háború kitöréséig egyébként volt magyar nyelvű adás a köztévén.
A Zágrábi Televízió 1978-ban kezdte a nemzetiségek nyelvén készülő tájékoztató jellegű adásait sugározni. Az újvidéki televízióval együttműködve biztosította a megfelelő adásokat, ami annyit jelentett, hogy átvette az Újvidéki TV-től a magyar nyelvű híradót vagy a Barázda című faluműsort. De önálló műsort is szerkesztettek, a Láthatár című televíziós magazint. 1997-től folyamatos volt a próbálkozás, hogy a horvát közszolgálati adó állítsa vissza a kisebbségi műsorokat, de eddig nem volt rá hajlandóság

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA