A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Közösen a magyarság megtartása érdekében - a HMDK-val tárgyalt Pécs polgármestere
MÁÉRT - 2017. február 9., csütörtök 11:18

A HMDK vezetősége bellyei székházában fogadta Páva Zsoltot, Pécs polgármesterét. A találkozón a két térség gazdasági és kulturális kapcsolatának elmélyítéséről tárgyaltak.
 
 
Eszék és Pécs város kapcsolata a távoli, közös magyar-horvát múltban gyökerezik, és az idő múlásával, bárhogy is változtak a hatalmi viszonyok, folyamatosan ápolták a gazdasági és kulturális kapcsolatokat.
Január 31-én a kapcsolatok elmélyítése céljából találkozott a két város polgármestere Eszéken. Dr. Páva Zsolt látogatást tett a HMDK bellyei székházában is, ahol a szervezet vezetőivel folytatott megbeszélést. A találkozón jelen volt Jakab Sándor, a HMDK elnöke, Andócsi János alelnök, De Blasio Antonio eszéki magyar főkonzul és Matijević Olivér, a HMDK titkára.
Többek között arról ejtettek szót, miként alakult Eszék és Pécs kapcsolata a magyarság szempontjából az elmúlt években, valamint a további együttműködési lehetőségekről is tárgyaltak.
- Sajnos az a helyzet, hogy a magyarság lélekszáma vészesen apad ebben a térségben, ezért nagy hangsúlyt kell fektetnünk a kultúra ápolására, annak identitás-megtartó ereje miatt – mondta Páva Zsolt.
Megemlítette azt is, hogy a schengeni határ megnyílása pozitív hatással lesz a horvátországi magyarok magyarországi munkavállalására is, ami tovább erősíti közösségünket.   
A találkozón elhangzott, hogy a két térség kapcsolatainak élénkítéséhez a helyi érdekvédelmi szervezet mellett tevékenységével az eszéki magyar főkonzulátus is nagymértékben hozzájárul.
A következő találkozóra február 21-én kerül sor, amikor már a kapcsolati formák konkrét megvalósításának lehetőségeiről fognak tárgyalni.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA