A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Romániai Magyar Demokrata Szövetség
Kelemen Hunor az MPP kongresszusán: meg kell óvnunk a romániai magyar közösséget attól, hogy pillanatok alatt az étlapra kerüljön!
MÁÉRT - 2017. február 11., szombat 14:08

Ma egy olyan hatalmi harc folyik Romániában, amely arról szól, hogy kik hozzák meg a döntéseket a következő években. Azok, akiket az emberek megválasztottak, akik felelősségre vonhatók négyévente a választásokon, vagy olyanok, akik más hatalmi ágakat képviselnek – a bűnüldözést, a titkosszolgálatokat –, akik nem választhatók, és nem is vonhatók felelősségre – véli Kelemen Hunor szövetségi elnök, aki február 11-én, szombaton a Magyar Polgári Párt szatmárnémeti kongresszusán mondott ünnepi beszédet. Szerinte az RMDSZ és az MPP akkor áll a jó oldalon, ha ahhoz ragaszkodik, hogy érvényesüljenek az emberi és kisebbségi jogok, semmilyen körülmény között ne essenek a hatalmi harc áldozatává.
„Nekünk a hatalmi ágak szétválasztását kell képviselni. Nekünk nem szabad egyetlen román párt utánfutójává sem válni. Nekünk azt kell nézni, hogy a demokrácia alapértékei, alapelvei ne sérüljenek. Egy sérült állam áldozatává mindig egy kisebbségi közösség, esetünkben a romániai magyar közösség esik, amit évek óta megtapasztalunk a bőrünkön. Nemcsak akkor, amikor egyik-másik kollégánkat nemzetbiztonsági mandátummal figyelik meg éveken, évtizedeken keresztül, hanem akkor is, amikor az anyanyelvhasználatot, a közösségi szimbólumok használatát megpróbálják eltiporni, megtiltani” – hangsúlyozta a Szövetség elnöke, akinek meggyőződése, hogy ezekben a nehéz időkben is egyenes beszédre van szükség, a romániai magyar közösség vezetőinek bátraknak kell lenniük, felelősségteljes döntéseket kell meghozniuk. „Itthon kell jövőt építenünk, erre vállalkoztunk akkor, amikor a magyar ügy képviseletét tűztük ki magunk elé” – tette hozzá.
Arra is figyelmeztette az MPP kongresszusán részt vevőket, hogy pontosan kell látni mindazt, ami az országban történik, azoknak pedig, akik a politikára adták a fejüket, nem szabad hagyniuk, hogy a romániai magyar közösség pillanatok alatt étlapra kerüljön. Akkor pedig, amikor százezrek tüntetnek az utcákon, az erdélyi magyar politikusoknak tudniuk kell empátiát érezni azokkal, akik kimennek a terekre, és tisztességes kormányzást, korrupciómentes országot szeretnének, azokkal viszont sosem lehet közösséget vállalni, akik annak a látszatát keltik, hogy minden baj eredője a romániai magyar közösség. „Miközben százezrek mennek ki az utcára a kormány eszméletlenül rosszul ütemezett rossz döntését bírálni, azt is látni kell, hogy a tüntetések mögött valami más is van, egy olyan hatalmi harc, amely a jogállamiságról szól, a különböző hatalmi ágak szétválasztásáról. Arról, hogy a lényeges politikai döntéseket hol és kik hozzák meg a következő években. Erről pedig minden időkben egyenesen kell beszélnünk, figyelmeztetnünk kell közösségünket” – nyomatékosított Kelemen Hunor.
Az RMDSZ–MPP viszonyáról elmondta: egy változó világban nem lehet egy helyben topogni, nem a magas falak árnyékában való megbújás a helyes út, hanem a változás szelének kifogása, azoknak az eszközöknek az érvényesítése, amelyek jobbá tudják tenni a romániai magyar közösség életét. „A Romániai Magyar Demokrata Szövetség és a Magyar Polgári Párt felelősségteljes döntést hozott akkor, amikor az összefogást, az együttműködést választotta, hiszen az erdélyi magyar közösség ezt várta el tőle. Azt kérte tőlünk, hogy ne egymással vitázzunk, hanem ehelyett nyújtsunk kezet egymásnak. Akkor, amikor ezt 2014-ben megtettük, helyes döntést hoztunk, azon kezdtünk dolgozni, hogy megerősítsük a bizalmat a politikum és a közösség tagjai között” – érvelt a szövetségi elnök, arra is rámutatva, hogy egy nemzet tagjai akkor sikeresek, ha alapvető kérdésekben bizalommal tekintenek egymásra.
Összegzésként kiemelte: a 2016-os év nem az RMDSZ és az MPP sikere, hanem az erdélyi magyar emberek sikere, azoké, akik visszakapták a bizalmat: „az a közös érdekünk, hogy a romániai magyar közösség erős legyen, azt érezze, hogy azok, akikre rábízta a képviseletet, nap mint nap fellépnek a közös ügyekért, az erdélyi magyar ügyekért.”

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA