A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Romániai Magyar Demokrata Szövetség
A jó törvényalkotás az erős önkormányzatok alapja – önkormányzati vezetőkkel találkoztak az RMDSZ parlamenti frakciói
MÁÉRT - 2017. február 21., kedd 15:09

„Erős önkormányzatok csak jó törvények mentén létezhetnek. Éppen ezért kiemelten fontos, hogy az RMDSZ parlamenti frakciói konzultáljanak az önkormányzati vezetőivel, annak érdekében, hogy olyan törvényeket tudjanak alkotni a parlamentben, amelyek megkönnyítik az önkormányzatok mindennapjait. Jelenleg számos olyan törvény van érvényben, amely sok esetben ellentmond egymásnak, ezáltal ellehetetleníti az önkormányzatok munkáját. Éppen ezért egy szorosabb együttműködésre van szükség a Szövetség parlamenti frakciói és az önkormányzati vezetők között” – mutatott rá Korodi Attila, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője azt követően, hogy a megyei és nagyvárosi önkormányzatok vezetőivel találkoztak február 20-án, hétfőn az RMDSZ parlamenti frakciói Bukarestben.
Cseke Attila az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője úgy fogalmazott, hogy az új parlamenti ciklusban az RMDSZ-nek továbbra is egy stabil politikai alakulatnak kell lennie, amely valós és koherens megoldásokat nyújt a törvényhozás szintjén az önkormányzatoknak, és ezáltal az erdélyi, partiumi és bánsági magyaroknak, ez csak úgy lehetséges, ha az Ügyvezető Elnökség, a Szövetség parlamenti frakciói és az önkormányzatok összehangolják munkájukat.
„Olyan törvényeket kell alkotnunk, amelyek konkrét megoldásokat javasolnak a jelenlegi problémákra. Ezt csak akkor tudjuk, hogyha egy problématérképet állítunk fel, és megnézzük, miként tudjuk jobbá tenni Románia törvénytárát. Meg kell oldani a közigazgatásban dolgozók egységes bérezését, hiszen elfogadhatatlan az, hogy Szatmár megyében egy ugyanolyan beosztásban dolgozó tisztségviselő kevesebb bért kap, mint egy Vrancea megyei, holott ugyanaz a munkaköri leírás. Ez egy első probléma, amelyre közösen az önkormányzatokkal kell megoldást javasolnunk” – mutatott rá a Bihar megyei szenátor, majd hozzátette, hogy a szorosabb együttműködés érdekében munkacsoportok alakulnak az RMDSZ képviselőházi és szenátusi frakciói és az önkormányzatok között.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA