A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Romániai Magyar Demokrata Szövetség
Cseke Attila: összhangba kell hozni a Natura 2000-es területek kijelölését a nagy infrastrukturális projektekkel
MÁÉRT - 2017. március 21., kedd 11:53

Az RMDSZ szenátusi frakciója megszavazta hétfőn azt a sürgősségi kormányrendeletet, amely a természetvédelmi területek, a Natura 2000-es övezetek létrehozását szabályozza, és amely többek között arról rendelkezik, hogy az említett övezetek kijelölése nem zárult le, és ezentúl is lehetőség lesz létrehozásukra. A jogszabályról szóló plénumi vita során Cseke Attila frakcióvezető hangsúlyozta, a Szövetség támogatja, hogy Románia tartsa be az uniós csatlakozásakor tett környezetvédelmi vállalásait, miszerint állat- és növényfajok védelmében területeket jelöl ki, amelyek így az EU ökológiai hálózatának, a Natura 2000 hálózatnak a részeivé válnak.
„A sürgősségi rendelet lehetővé teszi azt, hogy a folyamat minél hamarabb lezáruljon, és Románia elkerülje, hogy kötelezettségszegési eljárás induljon ellene, amiért a vállaltakat nem teljesítette. Bár az elmúlt 15-16 évben a természetvédelmi területek száma megkétszereződött, és ezen övezetek összterülete a négyszeresére nőtt, még korántsem zárult le a természetvédelmi övezetek kijelölésének folyamata” – fogalmazott a frakcióvezető. Hozzátette: „ugyanakkor úgy véljük, hogy a jövőben a környezetvédelmi területek kijelölésekor a döntéshozóknak figyelembe kell venniük, hogy a nagy infrastrukturális beruházások esetében, mint pl. az autópályák, ezeknek az új övezeteknek a megszabása milyen helyzetekhez vezet. Például az észak-erdélyi autópálya Bihar megyei szakaszán jelenleg azért késik a kivitelezési munkálatok versenytárgyalásra való kiírása, mert bár 2004 óta ismert a sztráda nyomvonala, pár éve a nyomvonal egy részére Natura 2000-es területet hoztak létre. Emiatt az autópálya csak abban az esetben haladhat át a megtervezett útvonalon, ha a Natura 2000-es övezet védelme érdekében egy felüljáró hidat építenek. Ennek a megtervezése, az új megvalósíthatósági tanulmány elkészítése és az új környzetvédelmi engedélyek beszerzése miatt ma sincs kiírva a licit” – magyarázta Cseke Attila. Mint mondta, az ehhez hasonló helyzetek elkerülése érdekében az RMDSZ azt kéri, a jövőben az illetékes hatóságok próbálják elkerülni, hogy a nagy infrastrukturális projektek esetében, a nyomvonalon, amely évek óta ismert, természetvédelmi területet hozzanak létre, hiszen ennek következménye, hogy új technikai megoldásokat kell keresni az építésre, ami amellett, hogy nagyon költséges, hátráltatja a projektek megvalósítását.
A képviselőház tavaly októberben szavazott a jogszabályról, a kérdésben a szenátus volt a végső döntéshozó, tegnap elfogadta a 49/2016-os sürgősségi rendeletet.
 

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA