A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Tizenöt éve közvetíti a helyi értékeket
MÁÉRT - 2017. március 27., hétfő 15:00

Hosszú évekig nem volt, 2002 márciusától azonban ismét van magyar nyelvű televíziós műsor régiónkban. Azóta, a nyári szünetet kivéve, minden héten jelentkezik a Drávatáj, szombatonként 18.30-tól 19 óráig a Szlavón Televízióban. A nézők eddig közel 1500 riportot láthattak. A kis létszámú szerkesztőség bejárta az ország magyarlakta vidékeit, és ott volt minden jelentősebb, a horvátországi magyarságot érintő eseményen. A tizenöt évet próbálták meg összefoglalni a 313. adásban, amelynek ismétlése április 1-jén lesz látható a szokott időben.
A Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége által alapított HunCro Sajtó és Nyomdaipari Kft. 2001-ben az Illyés Közalapítvány médiapályázatán 10 millió forint értékben eszköztámogatásban részesült, amellyel kialakította a horvátországi tudósítói pontot. A munkatársak különböző továbbképzéseken vettek részt a magyar köztévénél, de legtöbbet az számított, hogy volt akarat és elhivatottság a kis csapat tagjaiban. Az első magyar nyelvű műsort 2002 márciusában sugározták, ezzel egy többéves hiányt sikerült pótolni.
Tizenötévnyi kemény munka van mögöttük. Voltak nagyon nehéz időszakok is, többször is a megszűnés fenyegette a televíziós műhelyt, de soha nem adták föl és nem hátráltak meg az első útjukba kerülő akadálynál.
Jelenleg két munkatárssal dolgoznak, akik a magazinműsor mellett rendszeresen készítenek anyagot a magyar köztévének is, valamint a vajdasági Pannon Televízió is átveszi a műsorokat. Így a világ minden táján látható műsorok nézői folyamatosan betekintést nyerhetnek a horvátországi magyarság legfontosabb eseményeibe, különböző gondjaiba. - Ez nem is munka volt számunkra, hanem inkább küldetés. A célunk továbbra is dokumentálni, megörökíteni minden fontos eseményt, magyarságunkért dolgozó embereket. Folyamatosan arra törekszünk, hogy az igényesség és a hitelesség jegyében készüljenek az anyagok, hogy azok szakmailag is kifogástalanok legyenek – mondja Varga József, aki a stáb megalakulásakor riporterkért kezdte, ma ő a magazinműsor főszerkesztője, technikusa és sokszor operatőre is egyben. Hozzátette azt is, a legnehezebb most az volt számukra, hogy megpróbálják 10 percben összefoglalni a 15 évet. Hiszen a műsorok mellett más területen is kipróbálhatták magukat, több kisfilmet, dokumentumfilmet, reklámfilmet is készítettek. Sikerült olyan szintre eljutniuk, hogy mára már oktatói szerepet is vállalhatnak, az eszéki egyetem magyar tanszékének egyik mentorintézménye lett a Drávatáj televíziós műhely.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA