A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Több mint félmillió kúna a magyarság számára fontos szakrális épületek felújítására
MÁÉRT - 2017. március 30., csütörtök 12:34

Nyilvánosságra hozta a kulturális minisztérium a tavaly nyáron kiírt pályázat eredményeit. A horvátországi magyarság által használt egyházi épületek védelmét és tatarozását tekintélyes összeggel támogatta a Nina Obuljen-Korzinek miniszter asszony által vezetett tárca. A pályázatból hat templom újul meg.
- Nagyon jó a kapcsolatom miniszter asszonnyal és államtitkáraival, akikkel már többször is egyeztettünk az ügyben. Örülök neki, hogy az idei évre jóváhagyott összegek is jelentősek. A műemlékvédelem biztosítja a műemlékek megmaradásának feltételeit. Magyar településeinken a legfontosabb ilyen épületek a templomok, amelyek közül a legtöbb felújításra szorul. Bízom benne, hogy amennyiben jövőre a minisztérium költségevetése is növekedni fog, a magyarságunk számára fontos szakrális épületek védelmére még több pénz jut majd. Persze rendkívül fontos, hogy a pályázataink megfeleljenek a formális követelményeknek, és a helyi műemlékvédelmi hivatal, de az azokat elbíráló bizottság se találjon bennük hiányosságokat. Kérésemre miniszter asszony 2016 decemberében is fontos összeggel támogatta – pályázaton kívül – az egyes templomainkon elvégzendő sürgős munkálatokat, amit ezúton is csak megköszönni tudok neki - nyilatkozta lapunknak Jankovics Róbert parlamenti képviselő.
 
Eszék-rétfalusi református templom  150 000 kúna
Csúzai református templom               135 000 kúna
Várdaróci református templom          100 000 kúna
Sepsei református templom               75 000 kúna
Laskói református templom               75 000 kúna
Kopácsi református templom             50 000 kúna

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA