A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Romániai Magyar Demokrata Szövetség
Az EPP bővítené a fiatal vállalkozóknak szóló Erasmus programot
MÁÉRT - 2017. március 30., csütörtök 14:55

A fiatal vállalkozóknak szóló Erasmus program bővítését, költségvetésének növelését szorgalmazza az Európai Néppárt, hogy minél több fiatalhoz eljusson a program – erősítette meg Winkler Gyula EP-képviselő, azt követően, hogy az EPP kongresszusán  szerdán délután elfogadták Az innovatív vállalkozás című határozatot. Mint ismeretes, az Európai Néppárt a héten Máltán tartja kongresszusát.
„A Fiatal vállalkozóknak szóló Erasmus programot az EPP képviselői javaslatára indították el, ugyanis a pártcsalád számára kiemelten fontos az ifjúság és a fiatal jövőjének biztosítása. Szeretnénk az Európai Bizottságot meggyőzni, hogy bővítse ezt a programot, növelje meg jelentősen költségvetését, hogy minél több fiatal pályázhasson.  A külföldi mentorvállalkozó mellett szerzett tapasztalatot itthon kamatoztathatják fiataljaink, és ez a helyi gazdaság fellendülését és új munkahelyek teremtését eredményezheti" – mutatott rá a program előnyeire Winkler Gyula, aki az osztrák Paul Rübig EP-képviselővel közösen és a SME Europe, az EPP kis- és közepes vállalkozásokat támogató lobbiszervezetével együttműködésben kezdeményezték a most elfogadott határozatot.
Az Innovatív vállalkozás című dokumentum hangsúlyt helyez a vállalkozói szellem kialakítására a fiatalok körében. Az EP-képviselő szerint az európai iskoláknak, egyetemeknek igazodniuk kell a gazdaság új valóságához, ösztönözve az innovatív gondolkodást és a vállalkozói szellemet fejlesztő módszereket, hogy a fiatalok elsajátíthassák a saját vállalkozás vezetéséhez szükséges készségeket. A kezdeményezők úgy vélik, a fiatal vállalkozók képzésében a következő lépés a vállalkozásfejlesztés gyakorlati oldalának megismerése, ilyen értelemben hoz megoldást egy európai vagy nemzetközi cégnél végzett szakmai gyakorlat. „A 2009-ben kezdeményezett, fiatal vállalkozóknak szóló Erasmus programnak éppen az a célja, hogy szakmai tapasztalatcserére, kapcsolatok kialakítására adjon lehetőséget, és a tapasztalt cégvezetők mellett töltött gyakornoki program a visszajelzések alapján sikeres” – fogalmazott Winkler Gyula. Hozzátette: „kérjük az Európai Bizottságot, hogy jelentős mértékben emelje meg az Erasmus – fiatal vállalkozóknak program költségvetését oly módon, hogy 2025-ig 30.000 pályázót finanszírozhassanak, jelenleg ugyanis 10.000 pályázóval számolnak 2020-ig".
Az Innovatív vállalkozás című határozatban rámutatnak, hogy az EU-ban valóban szükség van az Egységes Digitális Piac kialakítására, hogy a bürokratikus és törvénykezési korlátok megszűnjenek, a 27 nemzeti piacból pedig egy közös piac legyen. Ennek a célkitűzésnek az elérése az új munkahelyek mellett kb. 415 milliárd eurós hozzájárulást jelent az EU belső össztermékéhez (GDP-jéhez). Ugyanakkor az EP-képviselő szerint kiemelten fontos az európai fiatalok vállalkozói szellemének fejlesztése, annál is inkább, hogy „az úgynevezett negyedik ipari forradalom, a robotika, az automatizálás és a mesterséges intelligencia valósággá vált". Winkler Gyula hasonló témakörben tartott előadást a kongresszus részeként, a SME Europe által rendezett KKV-ék, az Egységes Digitális Piac és a munkaerőpiac jövője: munkahelyek és inkluzív növekedés a digitális században című találkozón is.
Az RMDSZ EP-képviselője rámutatott, hogy a populisták és demagógok kiforgatják a tényeket vagy csak egyszerűen nem értik az elmúlt évek globális változásait. „A társadalmat mélységeiben érintő átalakulás tanúi vagyunk. Egyesek úgy nevezik, hogy negyedik ipari forradalom. Az automatizálás, a robotika, a mesterséges intelligencia, a kiterjesztett valóság, a tudásalapú gazdaság forradalma ez. Erre a provokációra kellene válaszolnunk a közoktatás és a munkaerőpiaci elvárások összehangolásával, a vállalkozói szellem, az innovatív gondolkodás ösztönzésével. A protekcionizmus, a befele fordulás, elszigetelődés anakronisztikus és hatástalan lépés, ezt már a huszadik század tragikus eseményei teljes mértékben bebizonyították” – fogalmazott Winkler Gyula.
 

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA