A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Romániai Magyar Demokrata Szövetség
Az RMDSZ nem szavazta meg a jövő évi marosvásárhelyi iskolahálózatot – Legyen világos: sem az érdekvédelem sem a szülők nem fogják feladni!
MÁÉRT - 2017. április 6., csütörtök 14:41

Az RMDSZ marosvásárhelyi frakciója nem szavazta meg azt a határozattervezetet, amely a 2017–2018-as iskolahálózatot véglegesíti, és amelybe a Romai Katolikus Teológiai Líceum és Református Kollégium mellett további 6 oktatási intézményt sem foglaltak bele a tanfelügyelőség múlt heti döntését követően.
Az RMDSZ-frakció véleménye szerint a tanfelügyelőség múlt heti döntése elfogadhatatlan, hiszen a Római Katolikus Teológiai Líceum jövő évi iskolahálózatba foglalását arra hivatkozva nem hagyta jóvá, hogy a 33/2015 tanácshatározat bíróságon van megtámadva, illetve a Korrupcióellenes Ügyészség nyomozást folytat. A másik hét oktatási intézmény, közöttük a Református Kollégium esetében pedig egyszerű formai hibákra hivatkoznak.
Fontos megjegyezni, hogy az RMDSZ múlt héten kezdeményezett tervezetét, amely szerint jövőre a most is működő hálózatnak kéne érvényben lennie, nem tűzték napirendre, a szóban elhangzott magyarázatok szerint azért, mert a sürgősségi gyűlés összehívóját 33 perccel később iktatták, mint a polgármester által kezdeményezett tanácsgyűlés, amelynek napirendjén már szerepel egy, az iskolahálózatra vonatkozó tervezet.
Az RMDSZ frakciója felszólítja mind a polgármesteri hivatalt, mind a tanfelügyelőséget és minisztériumot, hagyjanak fel az egymásra mutogatással és oldják meg a fennálló helyzetet. Az iskolahálózat körül több hónapja húzódó bizonytalanság mindhárom intézményt nevetség tárgyává teszi. Bár mindenik intézmény vezetője több ízben is annak adott hangot, hogy meg akarja oldani a fennálló helyzetet, egyetlenben egy döntést sem hozott az ügy megoldása érdekében, minden eddigi döntés az időhúzás és a bizonytalanság megmaradásához vezet. Úgy véljük, hogy a mögöttes cél az, hogy mind az érdekvédelem, mind a szülői közösség elfáradjon, feladja és a felelős döntések meghozatalának halogatását követően a Római Katolikus Teológiai Líceum megszűnjön. Legyen világos: sem az érdekvédelem sem a szülők nem fogják feladni!
Az RMDSZ újra kezdeményezni fogja, hogy a múlt héten benyújtott határozattervezetet tárgyalják. A Szövetség marosvásárhelyi frakciója minden rendelkezésére álló eszközzel azon dolgozik továbbra is, hogy a Romai Katolikus Teológiai Líceum önálló jogi személyiségként szerepeljen a 2017–2018-as iskolahálózatban.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA