A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Romániai Magyar Demokrata Szövetség
Öt csapat, ötödik évforduló: Örökségünk Őrei vetélkedő Hunyad megyében
MÁÉRT - 2017. április 8., szombat 16:59

Jó hangulatban mérkőzött meg szombaton az az öt csapat, amely az Örökségünk Őrei Hunyad megyei vetélkedőjének döntőjén vett részt a dévai Téglás Gábor Elméleti Líceumban. Az ötödik alkalommal szervezett vetélkedőn a diákcsapatok egy-egy műemléket "fogadtak örökbe", és az elmúlt időszakban bizonyítaniuk kellett, hogy melyik csapat tudja jobban, kreatívabban megismertetni, népszerűsíteni a választott műemléket. A vetélkedő zárásaként előadásokat mutattak be.
Kocsis Attila iskolaigazgató a vetélkedő döntőjének házigazdájaként ismertette az elbírálási kritériumokat, hogy a diákok mennyire ismerik a választott műemlék történetét, hogy sikerült-e valami újdonságot, eddig nem ismert részletet, információt felkutatni az épület múltjából, ugyanakkor a szombaton bemutatott előadás színvonala mellett azt is figyelte a zsűri, hogy mennyire összeforrott a csapat. 
Öt csapat vett részt idén az Örökségünk Őrei Hunyad megyei vetélkedőjén, a legfiatalabb csapatot hetedikes diákok alkották, a Téglás Gábor Elméleti Líceum VII. A osztálya a Marosnémeti-Gyulay-kastélyt vette a vetélkedő idejére "örökbe". A IX. matematika-informatika-turisztika osztály a Tordosi református templomot, a X. matematika-informatika és társadalomtudomány osztály a dévai Nagyboldogasszony ferences templom és kolostort, a XI. turisztika osztály a Déva várát, a XI. matematika informatika osztály a Dévai református templomot választotta.
A zsűrit idén Máté Márta főtanfelügyelő-helyettes, Széll Lőrincz, a Hunyad Megyei Sport és Ifjúsági Igazgatóság vezetője, Chirmiciu András újságíró, a Nyugati Jelen munkatársa, Hegedüs Csilla, az RMDSZ kultúráért felelős ügyvezető alelnöke és Forrai Antal 12. osztályos tanuló alkotta. 
„Öt nagyon ügyes csapat mérkőzött ma meg, a nyertesek kiemelten jól vigyáztak az általuk választott műemlékre, de a zsűri azt is értékelte, ha több nyelven kommunikáltak, és bevonták a közösséget is a tevékenységbe" – értékelte Hegedüs Csilla, az RMDSZ kultúráért felelős ügyvezető alelnöke, a zsűri elnöke. „A Téglás Gábor Elméleti Líceum megmutatta, nem véletlen, hogy ebben a programban ők jelentik a mércét, az itteni eredményeknek köszönhetően döntöttünk úgy Winkler Gyulával, hogy jövőtől ismét lépünk egyet előre, továbbfejlesztjük az Örökségünk Őrei vetélkedőt, mert fontos, hogy mindenhol Erdélyben és a Kárpát-medencében is megismerjék ezt az értékes munkát, amit ezek a diákok az épített örökségvédelem területén végeznek" – jelentette be Hegedüs Csilla.
„Büszke vagyok arra, hogy már az ötödik alkalommal szervezik meg itt Déván az Örökségünk Őrei vetélkedőt, ez olyan kezdeményezés, amelyet érdemes folytatni, hiszen, amint láttuk, az elmúlt években erdélyi mozgalommá növekedett. A magam részéről a továbbiakban is támogatom ezt a kezdeményezést, mert azt látom, hogy életrevaló mozgalommá érett, mert nemes alapgondolata a szülőföldön való megmaradást, gyarapodást segíti. Az elmúlt öt év tapasztalata arra bátorít, hogy európai szinten is népszerűsítsük, az RMDSZ-szel együtt kezdeményezzük, hogy az Örökségünk Őrei – Fogadj örökbe egy műemléket program a bevált európai gyakorlatok közé kerüljön, mert megérdemli" – fogalmazott Winkler Gyula EP-képviselő, az RMDSZ Hunyad Megyei Szervezetének elnöke.
Az első díjat a Nagyboldogasszony ferences templom és kolostor csapata nyerte el, ők Winkler Gyula EP-képviselő meghívására brüsszeli látogatásra mennek majd közösen az Örökségünk Őrei Kolozs és Brassó megyei vetélkedő győzteseivel. A második díjat a tordosi református templom csapata kapta, ők az RMDSZ által szervezett Örökségünk Őrei táborba hivatalosak. Harmadikként végzett a dévai református templom csapata, amelynek tagjai hétvégi táborban vehetnek részt a Hunyad megyei Sport és Ifjúsági Igazgatóság jóvoltából.
A vetélkedőt megelőzően a Téglás Gábor Elméleti Líceumban sószobát nyitottak, amely a szülői bizottság kezdeményezésére és támogatásával valósult meg. Borsai Zoltán,  a szülői bizottság elnöke elmondta, a 16 tonna parajdi sóból kialakított mesterséges sóbarlang elsősorban a magyar líceum diákjainak egészségét szolgálja, de délután a kívülről érkező érdeklődők előtt is nyitva áll.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA