A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Romániai Magyar Demokrata Szövetség
Hangot adunk az irodalomnak! – 7. Ünnepi Könyvhét Kolozsváron
MÁÉRT - 2017. április 11., kedd 11:44

Ismét utcára vonul a költészet és az irodalom a Kolozsvári Ünnepi Könyvhéten, amelyet május 11–14. között az RMDSZ, a Romániai Magyar Könyves Céh, valamint a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése szervez. Az április 11-i sajtótájékoztatón Csomos Éva-Zsuzsanna és Ferencz Blanka főszervező ismertette a programokat, valamint kiemelte: idén még nagyobb figyelmet fektetnek az irodalom utcai műfajjá való átgyúrására, a színházra és a megzenésített irodalmi darabokra.
„A 7. ünnepi könyvhét programkínálata picit alternatívabb, zenésebb alakot öltött idén, de természetesen a hagyományos programok, író-olvasó találkozók is helyet kapnak majd. A tavalyi évhez hasonlóan, idén is partnerséget kötöttünk a Marczibányi Téri Művelődési Központtal, ennek köszönhetően a könyvhét történelmében először mutatunk be színházi előadást, mégpedig Kosztolányi Dezső szerelmei egyfelvonásos produkcióját, amely Nyári Krisztián Így szeretettek ők műve nyomán készült. Természetesen a következő hetekben folyamatosan bővül és színesedik a programkínálat”  – hangsúlyozta Csomos Éva-Zsuzsanna főszervező.
H. Szabó Gyula, a Romániai Magyar Könyves Céh elnöke rámutatott: régi álma és vágya valósul meg, miszerint az idei könyvhét egyik jellegzetessége a műfordító kollokvium lesz. Ez alkalomból műfordítókat, szakembereket hívnak meg a szervezők, akikkel arra a kérdésre keresnek választ, melyek azok a művek, amelyeket érdemes újrafordítani. „Abban bízom, hogy román műfordítók is eljönnek majd, hiszen a mesterség sajátos titkai miden nyelv között, minden átmenetben érdekesek” – nyomatékosított. Külön kiemelte: kassai vendégeket is várnak, a résztvevők megismerkedhetnek a Kassai Magyar Színházzal.
,,Arra törekszünk, hogy növeljük a diákok irodalom iránti érdeklődését, ezért idén először iskolák közötti Slam Bajnokságot szervezünk a Nest közreműködésével. Már a könyvhét előtt sor kerül a selejtezőkre Kolozsvár minden magyar iskolájában, majd a legtehetségesebb fiatalok összemérhetik tudásukat a rendezvény utolsó napján, a Fogoly utcai színpadon is. Idén még inkább átgyúrjuk az irodalmat utcai műfajjá, ilyen lesz például az Experijam, a Slam Poetry megzenésített műfaja is” – nyilatkozta Ferencz Blanka főszervező.
Nagy Péter, az Exit Kiadó ügyvezető igazgatója elárulta: idén egy különleges regényt is bemutatnak, Lupescu Kata tiniregényének első kötete lát napvilágot. Ez reményei szerint jó példaként szolgál a fiatalság körében. „Pont olyan, mint egy felnőtt regény, csak az unalmasabb részek nélkül” – tette hozzá.
A kolozsvári Fogoly utca idén is a könyv és kultúrakedvelők kedvenc színhelyévé változik, hiszen kortárs és örökérvényű írók, költők, előadók színes programkínálata szólít meg minden generációt. Az idei évben újdonságként hat az Anima Sond System DJ-set műsora, amely világirodalmi műveket ötvöz elektronikus zenei aláfestéssel – ez kifejezetten a Kolozsvári Ünnepi Könyvét programsorozatára készül. Továbbá a meghívott szerzők, előadók között olyan nevek szerepelnek, mint Térey János, Gerlóczy Márton, Horváth Benji, André Feri, Marosán Csaba, Molnár Krisztina Rita, Ugron Zsolna, Szász Hargita és Várkonyi Gábor.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA