A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Romániai Magyar Demokrata Szövetség
Arany János a 21. században – országos diákfesztivált rendez az RMDSZ
MÁÉRT - 2017. május 3., szerda 13:22

Aranyfeszt 2017 címmel, 7-8. osztályosoknak szóló országos diákfesztivált indít az RMDSZ. A szeptemberben startoló vetélkedőre diákok és tanárok jelentkezését várják, azzal a céllal, hogy a résztvevők még jobban megismerhessék Arany János életművét, hogy születésének 200. évfordulója alkalmából ne csak a kötelező olvasmányokból ismert költőről, hanem az aktuális üzenetekkel bíró „kortárs szerzőről” is még többet megtudjanak.
A május 3-i, szerdai sajtótájékoztatón Hegedüs Csilla kultúráért felelős ügyvezető alelnök elmondta: „Célunk, hogy a gyerekek fedezzék fel saját fantáziájukkal, eszközeikkel nekünk mit jelent Arany János a 21. században. Olyan kontextusba helyezzük Arany munkásságát, amely 200 év távlatából is igazi kortárssá teszi őt. A diákok úgy kerülhetnek közelebb a költő életművéhez, hogy azt kreatívan, szabadon átértelmezhetik, személyre szabják, fényképek, karikatúrák, videók és rövid írások által.”
A háromfordulós verseny három hónapon át tart majd, erre pedig öt fős csapatok jelentkezését várják. Elsőként a tárgyi tudást és a kreatív feladatok megoldását pontozzák, az elért eredmények függvényében pedig megyénkét két csapat, egy városi és egy vidéki iskola képviseltetheti magát a verseny további szakaszaiban.
Októberben és novemberben a továbbjutó csapatok különböző kreatív feladatokat fognak teljesíteni: videofelvételeket, karikatúrákat kell készíteniük, valamint verset írniuk – ismertették a verseny programját a szervezők, Molnár Beáta, a Társadalomszervezésért - és Újvári Dorottya, a Kultúráért Felelős Főosztály munkatársa.
A kultúráért felelős ügyvezető alelnök összegzésként elmondta: a döntőt Kolozsváron szervezik, ahol egy hosszú hétvégét tölthetnek majd együtt a versenyben részt vevő diákok. A szervezők eseménydús programokkal, kiállításokkal, előadásokkal, kreatív írásgyakorlatokkal, workshopokkal készülnek. Az Aranyfeszt során a diákok olyan neves kortárs költőkkel találkozhatnak, mint Demény Péter, Balázs Imre József, Márton Evelin, László Noémi és Kulcsár Árpád.
A rendezvény fő partnere a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA