A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Romániai Magyar Demokrata Szövetség
Szakmai fórumok és konferenciák előzik meg az RMDSZ Zilahi Kongresszusát
MÁÉRT - 2017. május 5., péntek 10:49

Az RMDSZ Zilahi Kongresszusa 800 küldöttel, 200 meghívottal és 80 újságíróval startol május 13-án. Több helyszínen szakmai fórumok, konferenciák zajlanak pénteken. Oktatás, agrárpolitika, fiatalok, nők elleni erőszak megfékezése, a Minority SafePack kezdeményezés témában pedig kongresszusi dokumentumokat fogadnak el.
„Wesselényi Miklós hazájában, Zilahon tartjuk 13. Kongresszusunkat, amelynek jelmondata, Nem hátrálunk meg! napjainkban is időszerű, hiszen látjuk az elmúlt hónapokban több olyan ütés – az anyanyelvhasználat korlátozása, a marosvásárhelyi római katolikus iskola esete – is érte közösségünket, amely meghátrálásra késztethetett volna minket” – nyilatkozta Porcsalmi Bálint ügyvezető elnök, kongresszusi biztos. Elmondta, a jövő hétvégi eseményen fogadják el azt a stratégiai dokumentumot, amely meghatározza a magyar közösség, az RMDSZ elkövetkező két évének legfontosabb prioritásait az oktatás, az anyanyelvhasználat, a fiatal vállalkozók támogatásának kapcsán. „Egyrészt számot adunk arról, hogy mit sikerült elérnünk a választások óta, másrészt konkrét javaslatokat fogalmazunk meg és kongresszusi dokumentum formájában rögzítünk az agrárpolitika, a Minority SafePack kezdeményezés és a nők elleni erőszak megfékezése témájában, emellett természetesen a program és az alapszabályzat módosításra is sor kerül” – nyilatkozta.
Az ügyvezető elnök elmondta, az RMDSZ kongresszusai mindig alkalmat teremtettek arra, hogy itt találkozzanak a romániai és határon túli pártok képviselői. Az eddigi visszajelzések alapján az eseményen – amelyre meghívást kaptak a romániai, magyarországi és határon túli pártok képviselői – Semjén Zsolt, Magyarország miniszterelnök-helyettese, Gulyás Gergely, a Fidesz alelnöke, Molnár Gyula, az MSZP elnöke és Széll Bernadett, az LMP-társelnöke vesz részt, Klaus Iohannis államfő üzenetét Lauren?iu ?tefan elnöki tanácsos tolmácsolja, Antonio Lopez Isturiz, az Európai Néppárt főtitkára pedig videó üzenetben köszönti a résztvevőket.
A Kongresszust megelőző napon Szilágy megyében, több településen szakmai tanácskozást és fórumot szerveznek: a vállalkozók Kémeren, a gazdák Perecsenben, a pedagógusok és oktatási szakértők Zilahon, a fiatal önkormányzati tanácsosok Krasznán találkoznak.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA