A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
„Az ének szebbé teszi az életet, az éneklők másokét is”
MÁÉRT - 2017. május 10., szerda 11:55

A fenti Kodály-idézet a mottója a laskói Kőgyesi Melitta népdaléneklési versenynek, amelyet tizenötödik éve szervez meg a Horvátországi Magyar Pedagógusok Fóruma (HMPF) és a laskói általános iskola. A résztvevő félszáz baranyai és szlavóniai magyar kisdiák pedig valóban szebbé tette a maga és a hallgatóság néhány óráját.
 
A magyar népdal a magyar népzene legősibb formája. Népi és emberi érzelmeket, gondolatokat testesít meg, fejez ki. Szerzőiket nem ismerjük, a legtöbbjük nemzedékről nemzedékre szállva, szájhagyomány útján keresztül maradt ránk. A baranyai és szlavóniai népdalok elsősorban Katona Imre, Lábadi Károly és Lábadiné Kedves Klára gyűjtőmunkájának köszönhetően maradtak fenn.
A népdaléneklés népszerűsítése érdekében a Laskói Általános Iskola és a Horvátországi Magyar Pedagógusok Fóruma 15. éve rendezi meg a vetélkedőt. Az esemény hat éve Kőgyesi Melitta nevét viseli, aki a laskói tanintézmény kiemelkedően tehetséges népdalénekese volt. Melitta számos elismerést és hírnevet szerzett az iskolának nagyszerű produkcióival, a résztvevő gyerekek pedig méltóképpen viszik tovább az ő hagyatékát is.
Félszáz versenyző
A vetélkedőn több kategóriában csillogtatta meg énektudását a félszáz diák. Rutinosak és kezdők, bátrak és félénkek sorra léptek a zsűri és a közönség elé. Idén először azok is lehetőséget kaptak, akik inkább csapatban szeretnek énekelni.
A zsűriben Szabó Zoltán, az eszéki Horvát Nemzeti Színház énekkarának nyugalmazott tagja, Mandácskó Eszter Petőfi-ösztöndíjas és Izsák Árpád, a kórógyi Aranycsárdás együttes tagja foglalt helyet.
A bizottság közös véleményét az énekszámok értékelése után Mandácskó Eszter fejtette ki, aki a legkisebbeket elsősorban bátorságukért dicsérte meg, azért, hogy képesek voltak a közönség elé kiállni. Külön kiemelte azokat is, akik az éneklés mellett azt is fontosnak tartották, hogy népviseletben adják elő a dalokat.
Kettős Zsuzsanna tanárnő nagyon büszke a gyerekekre.
- Folyamatosan arra ösztökéljük őket, hogy bátran álljanak ki, és mutassák meg tehetségüket, tudásukat. Úgy hiszem, hogy elértük a célunkat, mert a gyerekek szeretnek énekelni, szívből énekelnek, és ez a legfontosabb – mondja Kettős Zsuzsanna tanárnő, aki évek óta vezeti a versenyt.
Kovacsevity Annát, a pedagógusfórum alelnökét, a laskói intézmény igazgatóját is örömmel tölti el az a tudat, hogy látható eredménye van a több éve megrendezett versenyeknek.
- Így természetesen ezeket a jövőben is folytatjuk, és újabbakon is dolgozunk azért, hogy tudjuk és lássuk, milyen jó dolog az anyanyelvi nevelés és oktatás - fejtette ki Kovacsevity Anna.
Szívet melengető volt hallani minden egyes fellépőt, amit a produkciókat követő vastaps is bizonyított. Így a gyerekek számára ez egy újabb sikerélmény volt, és azok sem mentek haza csalódottan, akik nem kerültek be a legjobbak közé.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA