A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Romániai Magyar Demokrata Szövetség
Szakmai konferenciákkal és díjátadóval indul az RMDSZ Zilahi Kongresszusa
MÁÉRT - 2017. május 10., szerda 12:04

Az RMDSZ május 13-án, Zilahon szervezi 13. Kongresszusát. Az ezt megelőző napokban Szilágy megye különböző településein szakmai fórumok, konferenciák és tanácskozások zajlanak, a Wesselényi-gálán pedig közösségszervező szilágysági magyarokat díjaznak.
„Május 12-én, pénteken az önkormányzatokban dolgozó fiataloknak biztosítunk lehetőséget arra, hogy konferencián találkozzanak, és megosszák tapasztalatikat, olyan előadásokat hallgassanak meg, amelyek a mindennapi munkájukban segítik őket”- nyilatkozta Porcsalmi Bálint ügyvezető elnök a programmal kapcsolatban. A Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) krasznai konferenciáján George Scripcaru, Brassó polgármestere az ország első smart city-jéről, Oláh Emese, Kolozsvár alpolgármestere a nagyvárosi önkormányzati kihívásokról, Dézsi Attila tanácsos a számvevőszék intézkedéseiről beszél, emellett szó lesz kríziskommunikációról is.
Kémeren innovatív vállalkozások témájában tartanak tanácskozást. Kovács Géza a legnagyobb szénégető sikertörténetéről, Farkas Levente a legújabb marketing-trendekről, Miklós Zoltán a banki finanszírozások lehetőségeiről, Gyerkó László a Versenytanács szabályozásairól, Winkler Gyula EP-képviselő pedig uniós támogatásokról tart előadást.
A gazdák Szilágyperecsenben az RMDSZ új mezőgazdasági és vidékfejlesztési programjáról, vidékfejlesztési pályázatokról, piaci kihívásokról és értékesítési lehetőségekről hallgathatnak meg tájékoztatókat Tánczos Barna szenátor, Sebestyén Csaba és Magyar Lóránt képviselők, Nagy Tamás volt mezőgazdasági államtitkár, Szakál András, a Vidéki Befektetéseket Kifizető Ügynökség volt igazgatója és Pásztor Tamás magyarországi szakember közreműködésében.
Az RMDSZ Kongresszusát megelőző programok kiemelt eseménye a zilahi pedagógustalálkozó lesz, ahol az elkövetkező néhány év kihívásairól, a Szövetség oktatáspolitikáját meghatározó témákról egyeztetnek, itt bővítik ki azt a konkrét lépéseket tartalmazó tervet is, amelyet másnap a Kongresszus dokumentumként fogad el.
,,Ünnepi programpont lesz a csütörtöki Wesselényi-gála, ahol 65 szilágysági közösségszervezőt díjazunk, ezzel ismerjük el azok munkáját, akik saját hivatásuk mellett, nap mint nap a magyar közösség megmaradásáért és Erdély fejlődéséért tesznek. Ezt hagyományteremtő szándékkal, országszerte ki akarjuk terjeszteni” – fogalmazott Porcsalmi Bálint.
Az ügyvezető elnök elmondta, a Kongresszuson stratégiai dokumentumot fogadnak el, amely a Szövetség cselekvési prioritásait összegzi az oktatás, az anyanyelv-használat, a vállalkozó fiatalok és a román pártokkal, európai és amerikai partnerekkel való együttműködés területein.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA