A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Parkot neveztek el Mohácsról Pélmonostoron
MÁÉRT - 2017. május 17., szerda 11:53

Jankovics Róbert, a horvát szábor magyar képviselője pár évvel ezelőtt még Pélmonostor városi tanácsának a tagjaként javasolta egy Magyarország - Mohács támogatását megköszönő emléktábla állítását. A kezdeményezés eredményeként a múlt héten egy parkot neveztek el Mohácsról Pélmonostoron.
 
A két város földrajzi közelségének, a mohácsi horvát, illetve a pélmonostori magyar emberek közötti baráti viszonynak, valamint a jó gazdasági, sportbeli és kulturális együttműködésnek az eredményeképpen már 1969-ben testvérvárosi kapcsolat jött létre Pélmonostor és Mohács között. A 1991-ben kezdődött háború jelentősen befolyásolta az együttműködést: a menekültek elhelyezésében, egészségügyi, oktatási ellátásuk megszervezésében tett sokat Mohács, amit az Európa Parlament becsületzászló adományozásával ismert el.
Magyarország és Mohács támogatását megköszönő emléktábla állítására tett javaslatot néhány éve a városi tanács tagjaként Jankovics Róbert, mostani zágrábi parlamenti képviselő, aminek az eredményeképpen a napokban egy parkot neveztek el Mohácsról, és egy emlékpaddal is „megpecsételték” a két város kapcsolatát.
A padot Szekó József, Mohács és Ivan Doboš, Pélmonostor polgármestere közösen lepleztek le. Szekó József elmondta, büszke arra, hogy egy ilyen park létezik Pélmonostoron, a gesztust mindenképp viszonozni fogják. A két város közötti kapcsolatot rendkívül jól működőnek nevezte, ezért is tartották fontosnak a menedékkérők segítését a horvát honvédő háború idején. Az együttműködés pedig tovább folytatódik különböző közös EU-s projekteken keresztül is.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA