A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Telt házas eszéki rendezvény
MÁÉRT - 2017. május 17., szerda 11:54

A magyar Nemzetpolitikai Államtitkárság tematikus éveinek folytatásaként az idei a családi vállalkozások megerősítését szolgálja. Az egymilliárd forintos keretösszegű programból vissza nem térítendő támogatásra is pályázhatnak a vállalkozások. A program tervezett lépéseiről dr. Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára beszélt, aki Jankovics Róbert parlamenti képviselőnkkel együtt nyitotta meg az eszéki fórumot.
 
A magyar miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága 2016-ban a külhoni magyar fiatal vállalkozók tematikus évét hirdette meg, majd a jó tapasztalatoknak köszönhetően, látva az igényeket és a lehetőségeket, 2017-et a külhoni magyar családi vállalkozások évének tekinti. A program tervezett lépéseit Kárpát-medencei körút keretében mutatták be. A körút egyik állomása volt Eszék is, ahol a HMDK rendezvénytermében nagy érdeklődés övezte az eseményt.
Hajnal Virág programfelelős bevezetője után az egybegyűlteket Jankovics Róbert parlamenti képviselő köszöntötte, aki a program fontosságát hangsúlyozta, amely erősítheti közösségünket, és ezáltal egy egységes külhoni magyarságnak is a részei vagyunk.  Köszönetet mondott a magyar kormánynak azért, hogy gazdasági szempontból is felkarolta a horvátországi magyarságot.
Dr. Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára felidézte, hogy Magyarország kormánya 2012 óta hirdet tematikus éveket, amelyek célja a magyarság megtartása és versenyképességének növelése. Míg az első években az oktatásfejlesztést állították a középpontba, 2015 óta a programok a gazdaságfejlesztés területén a szakképzésre és a külhoni magyar vállalkozókra fókuszálnak. Tavaly összesen 600 millió forint vissza nem terítendő támogatást osztottak ki a fiatal vállalkozóknak, ezt a támogatási programot idén is folytatják, erre 230 millió forintos keret áll rendelkezésre. Hozzátette, a családi vállalkozások pedig 600 millió forintra pályázhatnak a Bethlen Gábor Alap által lebonyolódó program keretében, egy pályázó maximum 8 millió forintra számíthat. A résztvevőknek elmondta azt is, szeretnék megszólítani az úgynevezett vertikális családi vállalkozásokat, vagyis azokat a cégeket, amelyekben több generáció együtt dolgozik, vagy a leszármazottak az ősök által alapított vállalkozást viszik tovább, mint ahogy a horizontális családi vállalkozásokat is, amelyekben testvérek vagy házastársak tevékenykednek együtt.
A rendezvény keretében a Felelős Családi Vállalatokért Magyarországon Egyesület családi nagyvállalatainak képviselőivel ismerkedhettek meg az érdeklődők, a délután folyamán pedig a családi vállalkozások sikeres működéséhez szükséges eszközöket gondolhatták végig a résztvevők tapasztalt családi nagyvállalatok segítségével workshop keretében.
Az eszéki rendezvényen részt vett részt vett Obradović Ena, az eszéki magyar főkonzulátus gazdasági attaséja és Scherzer Károly külgazdasági szakdiplomata, a zágrábi magyar nagykövetség képviseletében. A külhoni magyar családi vállalkozások éve elnevezésű program célja, hogy helyben tartsák a családokat, hogy meg tudjanak erősödni szülőföldjükön, és munkát tudjanak adni nemzettársaiknak. A külhoni magyar családi vállalkozások és a fiatal vállalkozók számára nyári képzést is tartanak, valamint a pályázatokat is nyáron írják ki.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA